Aan de start van innovatie

Van de gezonde keuze de makkelijke keuze maken

1055 x bekeken

In september 2019 startte de nieuwe opleiding Healthy Living bij HAS Hogeschool in Venlo als variant van de bacheloropleiding Food Innovation. Aanleiding was het feit dat maatschappelijk gezien steeds meer aandacht kwam voor preventie van leefstijlgerelateerde ziekten. Dat amper een half jaar later de uitbraak van de coronapandemie de thema's gezondheid en een gezonde levensstijl zo actueel maakten, had niemand verwacht. Kiempunt sprak met docent Carmen Houben over hoe studenten Healthy Living en de Limburgse agrofoodsector elkaar kunnen versterken.

Carmen Houben, docent Healthy Living

Kun je iets meer vertellen over de opleiding Healthy Living?

Healthy Living leidt studenten op tot professionals op het gebied van gezondheid in de breedste vorm. We kijken naar voeding en gedrag, maar ook naar het creëren van een gezonde leefomgeving. Deze holistische blik maakt de opleiding uniek. Het gaat om het voorkomen van ziekte in plaats van het genezen ervan. Daarbij richten we ons niet alleen op de consumentenmarkt, maar krijgen bijvoorbeeld ook de omstandigheden van de werkomgeving en de uitstraling van steden en bedrijventerreinen aandacht. De studenten leren innovatieve oplossingen te bedenken om de gezondheid van mensen te bevorderen op al deze vlakken.

Tijdens de opleiding werken we met projectonderwijs, dat wil zeggen dat de studenten altijd aan de slag gaan met praktijkopdrachten. Zo werken studenten van het tweede jaar bijvoorbeeld samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Ze werken daar aan een project waarbij onderzoek wordt uitgevoerd naar een drietal nieuwe eiwitbronnen voor menselijke consumptie. Hierbij worden ook de risico’s en voordelen die de eiwitbronnen met zich meebrengen in kaart gebracht.

Waarom is dit onderwerp voor de agrofood van de toekomst zo belangrijk?

Er komen steeds meer mensen op deze aarde en tegelijkertijd ook steeds meer welvaartsziekten. Het is belangrijk dat we mensen helpen om van de gezonde en goede keuze de makkelijke keuze te maken. Door onze brede blik op gezondheid en innovatieve concepten en interventies willen we mensen activeren en enthousiasmeren om gezonder te leven. De agrofoodsector als aanbieder van gezonde voeding speelt hierin een grote rol. Hoe vinden gezonde producten en de consument elkaar? Hoe maken we gezonde producten aantrekkelijker en toegankelijker, zowel thuis als op de werkvloer?

Ook op het gebied van leefomgeving is de samenwerking met de agrofoodsector interessant. Bijvoorbeeld door de consument meer naar een groene, landelijke omgeving te lokken, maar ook andersom door de woongebieden en bedrijventerreinen te helpen veranderen in gezondere omgevingen. Ik denk aan samenwerkingen als de aanleg van moestuinen in stedelijk gebied, of de vergroening van bedrijventerreinen. Alleen door krachten te bundelen kunnen we verandering teweegbrengen.

Hoe werken jullie samen met de agrofoodsector in Limburg?

  Een reden die meespeelde bij het starten van deze opleiding was de ambitie van Noord-Limburg om in 2025 de gezondste regio van Europa te zijn. Deze doelstelling geeft Healthy Living de mogelijkheid te participeren in allerlei regionale projecten. Daarnaast biedt de grote variatie binnen de Limburgse agrofoodsector veel interessante kansen tot samenwerkingen. Zo leerden de studenten over de voedselketen tijdens een bezoek aan zorgboerderij De Haam in Veulen en vertelde Ton Janssen van Tasty Tom hoe hij de consument warm probeert te krijgen voor gezonde voeding. Ook werken we samen met KERNgezond, een organisatie waaraan verschillende Limburgse agrofoodprofessionals zijn verbonden. Voor een Brabants melkveebedrijf en zuivelmakerij bedachten we een eiwitrijk tussendoortje, speciaal voor patiënten in het ziekenhuis die ondervoed zijn.

  Limburgse bedrijven zijn interessante partners voor de praktijkopdrachten van de studenten. Zij kunnen ook echt iets bijdragen voor lokale ondernemers. De studenten doen onderzoek, analyseren de resultaten en bedenken vervolgens een oplossing voor het probleem. Ze zorgen voor een frisse kijk op het probleem; iets waar je zelf misschien niet meer bij stilstaat, daar gaan zij juist een stapje verder.

  Daarmee wil ik meteen een oproep doen! We zijn altijd op zoek naar bedrijven of instanties die leuke opdrachten hebben op het gebied van gedrag, voeding en leefomgeving. Dus heb je een mooie opdracht op het gebied van gezondheid? Stuur me een mail en we plannen een digitaal koffiemomentje!

  Welk resultaat verwacht je uit de opleiding?

  Aan het einde van de opleiding zijn deze studenten breed bekend met gezondheid. De laatste twee jaar van hun studie kunnen ze afstuderen met een persoonlijk profiel, iedere student kiest in welke richting hij/zij zich wil specialiseren. Dit doen ze middels het volgen van minors, stages, of vrije opdrachten. Zo zorgen we ervoor dat geen enkele afgestudeerde Healthy Living professional hetzelfde is. Deze unieke profielen zorgen ervoor dat ze allemaal een mooie plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt, mogelijk binnen de Limburgse agrofood.

  Meer informatie over de opleiding Healthy Living vind je hier.

  Reacties

  Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
  Registreer of log in om te kunnen reageren.

  Tags

  • gezonde voeding
  • HAS Hogeschool