Aan de start van innovatie

Slimmer telen begint met bewust kiezen

677 x bekeken

HAS Hogeschool is naast hbo-instelling ook een kennis- en expertisecentrum voor de agrofoodprofessional. In deze nieuwe rubriek laat Kiempunt Limburg je zien welke projecten er nu binnen de HAS lopen.

Kunnen Japanse haver, Tagetes of brandnetel de akkerbouwer helpen om duurzamer en met meer rendement te telen? Arvalis en LLTB schakelden studenten van HAS Hogeschool in om te onderzoeken welke nieuwe teelten in aanmerking komen als slimme vervanging van de gebruikelijke gewassen. Het onderzoek is een van de initiatieven vanuit het project Plants for Plants. Plants for Plants is gericht op volledige verwaarding van gewassen, inclusief reststromen met bovendien een positieve invloed op de bodem.

Gewaskaarten

In 2019 kwamen al 6 teelten met potentie in beeld. Dit jaar voegen 2e jaars studenten Toegepaste Biologie Anniek Ketelings, Tygo Keunen, Chantal Leenders en Kirsten Pijnenburg er enkele aan toe. Anniek Ketelings: “We brengen de teelttechnische eigenschappen van een plant in kaart met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Ook kijken we naar de toepassingsmogelijkheden, zodat de ondernemer makkelijker kan beslissen welk gewas het beste past bij zijn perceel en zijn wensen.”
Chantal Leenders: “Wij hebben bewust de Tagetes als gewas meegenomen, omdat er veel soorten met verschillende eigenschappen bestaan. We kunnen dan op zoek gaan naar de soort met de beste combinatie van eigenschappen, bijvoorbeeld goede bestrijding van aaltjes gecombineerd met een hoog luteïne gehalte.”

Winterveldboon onder de microscoop

Naast het maken van gewaskaarten en literatuuronderzoek doen de studenten ook veldonderzoek naar een interessante kanshebber, de winterveldboon. Tygo Keunen: “De veldboon kan heel goed stikstof fixeren en een overschot uit de bodem halen. Bij het onderwerken komt er extra stikstof in de bodem, dus het is een goede groenbemester. Tegelijkertijd kan het fungeren als een goede eiwitbron in veevoer, waardoor de akkerbouwer er mogelijk meer rendement uit kan halen dan met gebruikelijke groenbemesters.”
Kirsten Pijnenburg: “We gaan op een proefperceel bodemmonsters nemen en analyseren op een aantal nutriënten. Ook laten we in een lab een plantsapanalyse uitvoeren. De analyses doen we voor, tijdens en aan het eind van de teelt, zodat we kunnen zien wat de plant aan stoffen heeft opgenomen.”

De eerste bodemanalyses aan de start van de teelt door (vlnr) Chantal, Tygo, Kirsten en Aniek

Kosten-baten

Docent Tim Minkhorst: “Waar studenten toegepaste biologie kijken naar de biologische aspecten bestuderen de studenten bedrijfskunde de kosten en baten. Want de haalbaarheid van zo’n overstap op een ander gewas hangt daar natuurlijk vanaf. Het doel is een circulaire economie te creëren. Zowel het project Plants4Plants als HAS Hogeschool wil daaraan bijdragen door kennis te delen en zo de drempel van verandering te verlagen. Volgend jaar hopen we hiermee verder te kunnen gaan en het eindresultaat zal een totaalmodel zijn voor slimme gewasselectie.”

Meer info?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Patrick Lemmens van Arvalis (plemmens@arvalis.nl).
Wil je ook de hulp van studenten inschakelen bij onderzoek of ontwikkeling? Kijk dan hier.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • gewaskaarten
  • winterveldboon
  • HAS Hogeschool