Agenda

Finale Dutch IoT Challenge 2020

Op vrijdag 12 juni vindt de ontknoping plaats van de Dutch IoT Challenge. Twintig finalisten, verdeeld over vijf thema's (Logistics, Smart Cities, Agro Culture, Healthcare en General), strijden om de winst. Tijdens de finale pitchen zij hun innovatie voor het publiek en de jury. Meekijken kan via een online livestream.

Dutch IoT Challenge

Internet of Things (IoT) is een belangrijke en veelbelovende ontwikkeling voor onze toekomstige maatschappij en bijbehorende economie. IoT staat namelijk voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met het internet om gegevens te kunnen uitwisselen zonder menselijke tussenkomst (metingen, analyses, detectie). Voorbeelden hiervan zijn slimme thermometers, koelkasten, sportkleding met sensoren etc. Meerdere toonaangevende partijen geven aan dat er eind 2020 wereldwijd ruim 20 miljard apparaten -van klein tot groot- zijn aangesloten op het internet die met elkaar communiceren. Die ontwikkelingen gaan in een rap tempo, zowel op het gebied van hardware als software. Daardoor ontstaan er veel waardevolle kansen en mogelijkheden om te innoveren.

Via de Dutch IoT Challenge worden middelbare scholieren en mbo-, hbo- en wo-studenten uitgedaagd om na te denken over innovatieve toepassingen op het gebied van IoT in de thema’s Logistics, Smart Cities, Agro Culture, Healthcare en General. Deze toepassingen kunnen zowel oplossingen/uitwerkingen zijn op businesscases uit het bedrijfsleven als algemene innovatieve oplossingen. Hierbij wordt intensief samengewerkt door het bedrijfsleven uit het Keyport 2020-gebied: Keyport, The Innovation Playground, Continium en het Spark Tech Lab. Daarnaast nemen diverse Limburgse onderwijs- en overheidsinstellingen hieraan deel.

Méér dan 500 leerlingen en studenten van de volgende 16 Limburgse onderwijsinstellingen zijn op dit moment bezig om hun innovaties naar een hoger niveau te tillen: Graaf Huyn College (Geleen), College Den Hulster (Venlo), Sophianum (Gulpen), Bernardinus College (Heerlen), Dendron College (Horst), Sint Ursula (Horn), Lyceum Schöndeln (Roermond), Niekée (Roermond), BC Broekhin (Roermond), Citaverde College, Vista College, HAS, Hogeschool Zuyd, Maastricht University, Gilde Opleidingen, en Maastricht School of Management

Agro Culture innovaties

De vier finalisten in de categorie Agro Culture zijn:

  • De welzijn chip: een chip die de gezondheid van het dier meet, waardoor bij een afwijking de boer gerichter kan ingrijpen. Denk hierbij aan de temperatuur, de hartslag, de bloeddruk, het cortisol gehalte, het glucose gehalte en het zuurstof gehalte.
  • AutoAqua: een geautomatiseerd systeem om thuis je planten te verzorgen. Temperatuur, licht en watervoorziening kunnen gemonitord worden via een app en het systeem geeft automatisch water wanneer nodig.
  • Stikstofprobleem: een machine die ammoniak uit mest kan halen om het om te zetten naar het schoonmaakmiddel ammonia. Dat beperkt het stikstofprobleem en biedt de boer een extra verdienmodel
  • De takkenzaagdrone: een soort mechanische spin die in bomen kan klimmen om takken af te zagen. Deze takkenzaagdrone kan ook planten herkennen, sapstromen detecteren en dieren zien met een paar infrarood camera's.

Maar ook dit idee in de categorie Smart Cities is interessant:

  • Het Smart Recycling systeem, waarbij biologisch afbreekbaar afval bij boeren afgeleverd kan worden, op basis van de automatisch gemeten voedingsstoffen die zich in de bodem bevinden.

Livestream

De livestream van de 'Online Freaky Final 2.0' is te volgen op vrijdag 12 juni van 13:00 - 16:00. via Dutch IoT Challenge.