Agenda

FoodUp! Academie 2019

Dompel je onder in de wereld van duurzamer eten en produceren. Versterk je kennis en netwerk. Werk aan je eigen ideeën. Krijg grip op verandering in het voedselsysteem en versnel zelf de transitie!

Iets voor jou?

Ben jij een voedselprofessional, ondernemer, beleidsmaker, student of op een andere manier actief in de agrifood? Wil jij je omringen met een netwerk van 20 veranderaars en met elkaar ontdekken hoe jij je kan inzetten voor een gezond en eerlijk voedselsysteem? Meld je dan nu aan voor de derde FoodUp! Academie van Noord-Brabant. Er zijn ook enkele plaatsen voor Limburgers beschikbaar!

De FoodUp! Academie geeft een overzicht van het voedselsysteem door daadwerkelijk de voedselketen in te duiken. Daarnaast zorgt het programma voor handvatten om nieuwe kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het programma biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en theorie, maar vooral ook voor het leren vanuit de praktijk en van elkaar.

Meld je nu aan!

Wil jij ontdekken wat en hoe je kunt bijdragen aan de verandering van het voedselsysteem? Ben je beschikbaar op 26 & 27 september, 11 oktober, 8 november en 29 november? Meld je dan vóór 24 juni 9:00 uur aan door te mailen naar ​academie@foodupbrabant.nl​ met jouw motivatiebrief en cv (beiden maximaal 1 A-4). Beantwoord in je motivatiebrief de volgende vragen (±1 alinea per vraag):

 • Waarom wil je meedoen?
 • Wat is op dit moment jouw grootste voedselvraag waarmee je graag aan de slag wil gaan?
 • Hoe ziet jouw ideale voedseltoekomst eruit?

Na de schriftelijke aanmelding volgen intakegesprekken in de laatste week van juni en de eerste week van juli van 10:00 uur tot 18:00 uur op het kantoor van FoodUp! Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt op basis van de schriftelijke aanmelding en de gesprekken een groep samengesteld.

Deelnemersbijdrage: €350,- (incl. btw en incl. lunch). Mocht je er niet uitkomen met de financiële bijdrage, dan kun je contact opnemen met de organisatie.

Meer weten over het programma? Lees hieronder verder, of lees wat de deelnemers in 2017 en 2018 hebben meegemaakt.

Lees hier hoe de FoodUp! Academie 2018 was.

Wat is de FoodUp! Academie?

De FoodUp! Academie geeft je een overzicht van het voedselsysteem door je mee op reis te nemen door de hele keten. Het programma van 5 dagen biedt ruimte voor zowel theorie als praktijk, maar ook leren van elkaar is een belangrijk onderdeel. We geven je kennis en inspiratie die je kunt gebruiken in jouw dagelijkse praktijk. Ook werk je samen met andere deelnemers aan jullie eigen ideeën middels een zelf te formuleren opdracht en krijg je toegang tot een breed netwerk van Brabantse voedselveranderaars.

Wat kun je verwachten?

 • Je vergroot je kennis over het huidige voedselsysteem én komt in contact met veranderaars en ondernemers die al werken aan het toekomstige het voedsellandschap.
 • Je gaat met de poten in de modder: het ontwikkelen van je visie doe je door te leren, te ervaren, te doen en te delen, door de boer op te gaan, in gesprek met experts en met elkaar.
 • Je leert mensen kennen uit alle schakels van de keten van vakmannen tot experts, topsprekers, innovators en ondernemers.
 • Je wordt onderdeel van een interdisciplinair Brabants transitienetwerk dat ook lang na het volgen van deze opleiding waardevol is en regelmatig bijeenkomsten organiseert.
 • Je werkt parallel aan jouw idee/plan om op je eigen manier een positieve bijdrage te leveren aan het huidige voedselsysteem.
 • Het Brabantse agrifood netwerk wordt opengezet, drink koffie/thee met een belangrijk sleutelfiguur voor jouw toekomst (wij maken de match voor je)

Programma

Dag 1: Kennismaking & de voedseltransitie // 26 & 27 september

 • Waar sta jij in de voedselketen?
 • Op zoek naar jouw persoonlijke missie
 • Wat is de ‘voedseltransitie’?
 • Vorm een nieuw, persoonlijk perspectief op verandering.

Dag 3: Het voedsellandschap // 11 oktober

 • Op excursie in de voedselketen: van boer tot burger
 • Waar zitten de knelpunten?
 • Hoe verandert ‘het systeem’?

Dag 4: Radicale Vernieuwing // 8 november

 • Ontmoet radicale vernieuwers die hun ideeën omzetten in daden.
 • Welke innovaties werken en waarom?

Dag 5: Maak zelf de transitie // 29 november

 • Zet jouw woorden om in daden
 • Tijdens workshops aan de slag om tot een concreet en uitvoerbaar plan te komen.

Bij deelname wordt verwacht dat je bij alle programmadagen aanwezig bent.

Voor wie?

De FoodUp! Academie is bedoeld voor mensen uit de hele voedselketen, van boer tot consument, die een bovenmatige interesse hebben in voedsel of hier werkzaam in zijn. Twijfel je of dit programma bij je past? Mail dan naar ​academie@foodupbrabant.nl​ en we plannen een belafspraak.

Waarom?

De Provincie Brabant huist de beste ondernemers, ontzettend veel kennis, een rijk landschap en haar inwoners houden ook ongelooflijk van lekker eten. Tegelijkertijd moeten we onder ogen zien dat de Provincie als geheel duurzamer, gezonder en eerlijker voedsel voort moet gaan brengen. Daarom organiseren we deze academie voor koplopers uit de agrifood sector, om jullie op weg te helpen, contacten te laten leggen en samen invulling te geven aan het toekomstbeeld dat jij zelf voor ogen hebt.

Praktische informatie - overzicht

Data: 26 & 27 september (inclusief diner en overnachting), 11 oktober, 8 november, 29 november Tijden: nader te bepalen, maar ongeveer van 9:30 - 18:00 en op 26 september met diner en overnachting.
Locaties: diverse locaties door heel Brabant
Deadline aanmelding: 24 juni 2019 om 9:00 uur

Deelnemersbijdrage: €350,- incl btw. Hierbij is inbegrepen: lunch op alle programmadagen, diner en overnachting bij de eerste twee dagen.

Over FoodUp! Brabant: ​www.foodupbrabant.nl
Meer
informatie over de FoodUp! Academie: academie@foodupbrabant.nl