Cases

Attentie boeren, tuinders, koks en retailers: Pommeron komt eraan

170 x bekeken

Ron Mulders introduceert online bestelplatform voor korte ketens

Ron Mulders weet als geen ander hoe de hazen lopen in de land- en tuinbouw: hij was jaren directeur van veiling ZON. Boeren en tuinders ervaren een race to the bottom en zijn gevangen in een verdienmodel dat draait om meer voor minder. Nu, ruim 15 jaar later, wil hij boeren en tuinders een alternatief bieden: een nieuwe versketen creëren met een nieuw verdienmodel.

Operational excellence

Ron Mulders: “Het is eigenlijk gek dat in land als Nederland waar arbeid relatief duur is en waar veel druk op ruimte is, we nog steeds vooral inzetten op operational excellence. Kijk maar naar hoe we zijn ingericht als sector. We produceren goede, uniforme bulkproducten maar voor de consument zijn boeren en tuinders volledig onbekend, slechts ‘anonieme’ grondstoffenleveranciers. Hun afnemers denken en doen als handelaar: waar kan ik nóg wat gunstiger inkopen, hoe kan ik nog meer kosten verlagen en zo mijn marge maximaliseren? De partijen tussen boer en bord zijn groot en machtig en bepalen in belangrijke mate de prijzen. Dat maakt je als producent kwetsbaar en afhankelijk.”

Waardestrategieën van Tracy & Wiersema

Escape

Mulders bepleit dan ook een escape: een ontketening, waarbij er een evenwichtiger ketenregie is, meer gericht op waardecreatie voor álle spelers. “We zien de laatste jaren twee ontwikkelingen: producenten die voor product leadership gaan. Zij ontwikkelen vernieuwende, onderscheidende producten, zoals Livar. En we zien producenten die voor customer intimacy gaan. Zij creëren de optimale klantbeleving, in samenwerking met hun afnemers. Denk aan Rondeel, of Kipster. De producent wordt zichtbaar voor de consument en juist die zichtbaarheid en de identiteit van de producent geeft het product toegevoegde waarde. Koks en winkeliers kunnen de consument vertellen over de herkomst van het product en wat het bijzonder maakt. De consument krijgt verse, smaakvolle producten uit eigen regio, van een producent waar hij enthousiast over is. Dát is waarde voor alle betrokken partijen.”

Pommeron: speels gemak

Mulders signaleert inderdaad een interessante ontwikkeling, maar welke rol speelt Pommeron dan in deze escape? “Wij richten ons op kleinere retailers en horeca, partijen die regionale producten waarderen, maar wel zo min mogelijk rompslomp willen. Wij creëren een online platform waarmee we het koks en winkeliers mogelijk maken om verse producten direct bij boeren en tuinders uit hun regio te bestellen. We richten het platform zo in dat dat heel gemakkelijk gaat. Speels gemak noemen we dat. Je bestelt vandaag, morgen wordt het geleverd. Van boeren en tuinders vragen we vooral om hun bestellingen juist en op tijd gereed te zetten. Wij zorgen er vervolgens voor dat ze worden opgehaald en afgeleverd. Het systeem werkt als iedereen zijn afspraken goed nakomt. Daar moeten deelnemers zich wel van bewust zijn, je moet echt je verantwoordelijkheid nemen en afspraken nakomen. Tegelijk krijg je daar ook veel voldoening van. Doordat je rechtstreeks contact hebt met die kok of winkelier, krijg je meer waardering. Boeren die dit al doen, zeggen allemaal dat ze er een blije ondernemer van worden, juist vanwege het contact en de relatie met de afnemer. Logisch eigenlijk, want we willen allemaal weten en ervaren waar we zo hard voor werken. En doordat je je verder in de keten begeeft, kun je hogere prijzen vragen. Afhankelijk van het product dat je biedt, kan dat netto een hoger rendement opleveren.”

Het online platform Pommeron

Enthousiaste boeren en tuinders zijn welkom

Limburgse boeren en tuinders die op zoek zijn naar een aanvullend kanaal, zijn welkom om zich te melden. “We zoeken zowel producenten als mogelijke afnemers. Het gaat ons erom dat we een ruim assortiment kunnen bieden van voldoende telers, denk aan een 40-tal. We beginnen met groente, fruit, eieren en zuivel. Vlees ligt wat complexer, dus dat komt later. Het belangrijkste waar een producent aan moet voldoen, is enthousiasme en verantwoordelijkheidsgevoel: je moet dit wel serieus nemen en betrouwbaar zijn met je leveringen. We leggen nu de laatste hand aan het systeem, dus dit jaar beschouwen we als een pilotjaar. We testen het platform grondig en gaan voortdurend leren van alles wat we tegenkomen. En het belangrijkste criterium daarbij is: blije boeren en blije afnemers!”

Tegelwijsheid van Pommeron

Interesse in deelname aan Pommeron?

Neem contact op met Ron Mulders: ron.mulders@pommeron.com of bel +31 (0) 6 53 41 09 75.

In feiten en cijfers

Bedrijfsnaam

Pommeron b.v.

Waar

Venray

Sinds

2015

Laatste innovatie

Integratie logistieke en financiële dienstverlening op Pommeron

Subsidies en financiering

LBDF ‘Proof of Concept’ (LIOF) voor de ontwikkeling van de website en het aanhaken van zowel producenten als afnemers

Aantal werknemers

5

Reacties

Sanne Minten op woensdag 13 maart 2019 om 11:25
Goed initiatief Ron, beter boeren doen we samen!

Registreer of log in om te kunnen reageren.

Relevante leden

Ron Mulders Pommeron Bekijk profiel

Tags

  • korte ketens
  • Pommeron
  • Ron Mulders
  • online bestelplatform