Column

“Om dieren te houden moet je van ze houden!“

Een geweldig initiatief: ambtenaren en beleidsmakers hebben allerlei opvattingen over het boerenbedrijf, maar komen ze er ook wel eens? Op uitnodiging van het Limburg Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) gaan 20 medewerkers van Provincie Limburg op 'bedrijfsstage' bij een jonge landbouwer.

Beleidsmedewerkers Annemiek Canjels en Stéphanie Schlicher bezoeken het vleesvarkenbedrijf van de familie Verhoijsen in Beringe. Met gemengde verwachtingen...

Dat was een welbestede middag zeg. Ik rijd naar huis met de ramen van de auto open, want het is van verre te ruiken dat ik op bezoek ben geweest bij een varkensbedrijf. Maar het was het waard!

Kijk, ik ben behalve een nieuwsgierige beleidsmedewerker ook een kritische consument. De aarde wordt te vol en we consumeren te veel, ook als het om ons voedsel gaat. Van alle 100 dieren op de planeet zijn er 36 mensen, 4 wilde dieren en 60 dieren om op te eten. En hoe leuk en lang leven die 60 dieren eigenlijk? Ik ben er niet gerust op. Daarom eet ik nog maar heel weinig vlees. En ik betaal graag een kapitaal als ik een keer een verantwoord gehaktballetje wil eten. Dat blijft ook zo.
En dan ga je dus met gemengde verwachtingen op bezoek bij het grote vleesvarkenbedrijf van de familie Verhoijsen.

Een hartelijke ontvangst door drie gepassioneerde dames. Niet de eerste de beste ondernemers! Judith Verhoijsen, bedrijfsopvolger, afgestudeerd BA International Business en lid van het Nationaal Klimaatpanel, Astrid Verhoijsen, zojuist haar master in Medische Biochemie behaald in Argentinië en Truus Verhoijsen, ervaringsspecialist en digitale meester van de mineralenboekhouding en het bedrijfs Management Informatie Systeem.

Aan de hand van een professionele presentatie gingen we twee uur lang allerlei aspecten van en rond het moderne varkens (en –kippen) bedrijf van de familie Verhoijsen langs:

 • Om dieren te houden moet je van ze houden, daar begint het mee !
 • Hoe werkt zo’n bedrijf nu?
 • Hoe wordt de prijs bepaald voor het varkensvlees en welke invloed heb je daar wel of niet op?
 • Wat kost een nieuwe stal en waarom is het zo kostbaar om een oude stal vroegtijdig te vervangen of aan te passen?
 • Als je een stal bedekt met zonnepanelen – een moedige stap – hoe zorg je dan dat je een eerlijke prijs krijgt voor de energie die je kunt doorleveren?
 • Is het erg als er aantal collega’s gaat stoppen, zolang er een stevige groep bedrijven overblijft?
 • Is het denkbaar om met een groep collega’s samen te werken op het gebied van marketing of eigen verwerking tot een eindproduct?
 • Hoe gaat dat nu met controles op diergezondheid en dierenwelzijn?
 • Waarom is het zo moeilijk om de consument te laten betalen voor al je extra inzet en voor alles wat je best meer voor de dieren zou willen doen?

We kregen ook tips mee:

 • Het is heel belangrijk dat de nieuwe mestvergister bij DSM er komt, zodat er concurrentie komt op de mestmarkt: nu betalen de bedrijven de hoofdprijs
 • Lees het Varkensplan dat de sector heeft uitgebracht, daar staan tal van goede ideeën in

Kortom: We hebben heel eerlijk gesproken met elkaar en ook de moeilijke vragen hebben we gedeeld.

En de praktijk? Na ons boeiende gesprek mochten Stéphanie en ik een uur lang de stallen bekijken. En ik moet zeggen: perfect op orde. Binnen het beperkend kader dat de intensieve varkenshouderij nu eenmaal geeft, zag ik liefde en oprechte zorg voor de dieren. Mooie dieren; actief, gezond, nieuwsgierig, zonder stress. Ik zag ruimte, schone stallen, speelgoed, gelegenheid voor de jeugd om met elkaar te ravotten en voor de oudere dames zowel groepsruimte als eigen hoekjes met privacy.

Ik heb er veel van geleerd. En vooral dit: Judith, Astrid en Truus zijn ondernemers om trots op te zijn. Die willen we graag voor Limburg behouden!

Groeten van Annemiek Canjels en Stéphanie SchlicherHeb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.