Even voorstellen

Marcel Janssen van De Gerdeneer

1228 x bekeken

Kiempunt Limburg groeit voortdurend met nieuwe leden. Maar wie zijn de mensen achter die namen eigenlijk? In de rubriek 'Even voorstellen' vertellen onze leden meer over wie ze zijn en wat hen drijft. Deze keer: Marcel Janssen van De Gerdeneer.

Marcel Janssen

Eigenaar bij De Gerdeneer

Wat doe je in het dagelijks leven?

Als eigenaar van De Gerdeneer kweek ik kruiden, eetbare bloemen, appels en vlierbes. Een steeds groter wordend deel van de dag hou ik me bezig met het maken van appelcider, een alcoholische drank gefermenteerd uit vers geperst appelsap. Veel van mijn tijd gaat zitten in het experimenteren met verschillende appelrassen, rijping van cider en studie. Verder importeren we een zeer hoogwaardige olijfolie uit Portugal, en maken we kruidenlikeuren van verse kruiden uit eigen kwekerij.

Wat zou je nog willen voor de toekomst?

Een plek binnen ons bedrijf opbouwen waar mensen onze cider kunnen proeven en echte ambachtelijke Limburgse cider verder op de kaart zetten. Verder het uitbreiden van het gebruik van authentieke appels, het is onvoorstelbaar hoeveel appels er jaarlijks van de boom vallen om gewoon weg te rotten, dit zijn vaak de zogenaamde historische appels, die in de reguliere handel gewoonweg niet rendabel te maken zijn. Denk aan hoogstam, dus duur om te oogsten, maar ook ongelijkheid, en smaken die voor culinair gebruik zeg maar ‘niet geweldig’ zijn.

Onze ervaring uit het maken van cider sinds 2015 leert dat hier nu juist de grote kansen liggen. Ik kan een hele lekkere cider maken van onze moderne culinaire appels, maar de historische appels uit natuurlijke boomgaarden - en dan heb ik het niet over een bio teelt, maar in zijn geheel niet beregend, niet bemest, niet bespoten - daar zitten de echte grote kansen. Smaken die zich uiten na een langzame fermentatie, en jaren rijping, echt een klasse apart!

Samenwerking met boomgaard eigenaren, vrijwilligers en liefhebbers staat voorop, de beste appel komt van een oude boom, en hoeft echt niet mooi rond te zijn! Dit wil ik heel graag uitdragen, om de waardering voor deze prachtige vrucht naar een hoger niveau te tillen!

Kortom, de echte smaken, de terroir van ons Limburgs land en het seizoen, en het opbouwen van een groeiende gemeenschap van liefhebbers, waar het bewust zijn van eerlijk eten, drinken, en leven met de seizoenen voorop staat, daar wil ik heel graag naar toe werken!

Op welke prestatie ben je vooral trots?

De zojuist gebottelde cider uit de oogst van 2018, een wild vergist, puur en levend drankje, geheel volgens oeroude tradities, een uniek product, met de smaak van 2018 en het Limburgse land.

Voor mij persoonlijk was dit echt een avontuur, het proces ‘loslaten’ en de natuur het werk laten doen…. Met een geweldig resultaat!

Wat is jouw tip aan andere agrofood professionals om ter inspiratie te lezen/kijken/bezoeken/ontmoeten?

Kijk vooral buiten je sector. Natuurlijk geldt dit niet voor de hightech teelten, maar vooral als het om afzet en vermarkting gaat is er veel meer te leren buiten de agrarische sector dan er binnen.

Naar welk lid van Kiempunt ben jij nieuwsgierig en wil je dezelfde vragen voorleggen?

Gregor Thissen van de Stroopstooker, uiteraard vanwege de appels, en stroop met kaas, dat is zoals cider met kaas, een hele eigen dimensie!

Reacties

Marlies Sobczak-Boumans op maandag 8 februari 2021 om 17:48

Inspirerend initiatief. Strategische Innovatie: goed uitgangspunt


Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • appels
  • appelcider