Even voorstellen

Pieter Gielen van Slaque

374 x bekeken
Kiempunt Limburg groeit voortdurend met nieuwe leden. Maar wie zijn de mensen achter die namen eigenlijk? In de rubriek 'Even voorstellen' vertellen onze leden meer over wie ze zijn en wat hen drijft. Deze keer: Pieter Gielen van Slaque.

Pieter Gielen

Eigenaar bij Slaque

Wat doe je in het dagelijks leven?

Na 42 jaar onderwijs ben ik nu sinds drie jaar kweker van escargots voor consumptie. Samen met Ans ben ik in 2016/2017 gestart met een kleinschalige, ambachtelijke kwekerij waar we op natuurlijke wijze escargots kweken. Als escargotskweker moet je het leuk vinden te pionieren. In Nederland worden weinig slakken gekweekt en er is slechts een beperkt kennisnetwerk beschikbaar. Het eten van slakken heeft veel positieve kanten. Het is niet alleen een smakelijk en exclusief product; zeker zo belangrijk is het dat het een heel gezond product is. Slakken zijn echte eiwitbommetjes en bevatten geen vet of koolhydraten. Daarnaast belasten we met het kweken van escargots slechts heel beperkt het milieu. De voedselconversie is heel gunstig en er is nauwelijks sprake van uitstoot van stikstof en CO2. Het is dan ook onze ambitie veel meer Nederlanders te laten ervaren dat het eten van escargots een goed alternatief is voor het gebruikelijke stukje vlees of vis.

Wat zou je nog willen voor de toekomst?

We streven er naar de kweek van escargots verder te professionaliseren, maar de kleinschaligheid en de ambachtelijkheid te behouden. Direct contact met de klant is voor ons belangrijk; of dat nu een particulier is of de kok van een restaurant. De komende jaren zetten we in op het verder verspreiden van onze missie: meer Nederlanders aan de Limburgse slak!

Op welke prestatie ben je vooral trots?

We zijn er trots op in drie jaar een kwekerij te hebben ontwikkeld waarin we de kwaliteit en de smaak van ons product kunnen garanderen. Kiezen voor een regionaal, ambachtelijk gekweekt product heeft vele voordelen en daar staan wij voor!

Wat is jouw tip aan andere agrofood professionals om ter inspiratie te lezen/kijken/bezoeken/ontmoeten?

Onze belangrijkste tip is in contact met collega’s kennis verder te ontwikkelen en daarin samen te werken met kennis- en onderzoeksinstellingen. Zo zijn er elk jaar studenten in ons bedrijf die onderzoek doen naar bepaalde aspecten van onze kwekerij. Daar kunnen we niet alleen van leren, maar we dragen daarmee ook bij aan de uitbreiding van het kennisnetwerk ( op het gebied van het kweken van escargots).

Naar welk lid van Kiempunt ben jij nieuwsgierig en wil je dezelfde vragen voorleggen?

Onze keuze valt op Guido Eijgelshoven van Chefs Food (culinair connaisseur Farm Fresh)

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • kwekerijen
  • slak
  • regionale producten