Even voorstellen

Roger Engelberts van Imagro

822 x bekeken

Kiempunt Limburg groeit voortdurend met nieuwe leden. Maar wie zijn de mensen achter die namen eigenlijk? In de rubriek 'Even voorstellen' vertellen onze leden meer over wie ze zijn en wat hen drijft. Deze keer: Roger Engelberts van Imagro.

Roger Engelberts

Chief Emotions Officer bij Imagro BV

Wat doe je in het dagelijks leven?

Allereerst dank Guido Eijgelshoven HAS-genoot (1992) voor het doorgeven!

Ik ben Chief Emotions Officer van Imagro BV, een bureau voor verandering en vernieuwing in agrofood en leefomgeving. De afgelopen zes jaar was ik tevens aan de HAS Hogeschool verbonden als Lector Co-creatief ondernemerschap.

Wat zou je nog willen voor de toekomst?

Meer waarde en meer waardering voor agrofood. De sector krijgt niet het respect welke ze zou moeten verdienen. Dat is onrecht en onterecht. Ik kan zelf bar slecht tegen onrecht dus hier vallen wij op aan.

Inactiviteit is de grootste pandemie die op ons afkomt, ook na het vaccin. Drie van de vijf duurste ziekten ter wereld zijn voeding gerelateerd. Welzijns-, en welvaartsziekten liggen op een grotere loer door vulling in plaat van voeding en binchwatchen in plaats van bewegen. Als we nu eens van een kostprijsmodel en geen regie naar een opbrengst-, of waarde(n)model met meer regie voor de primaire producent konden komen, dat zou goud zijn. Let food be thy medicin! Geld stroomt naar waarde. Van added volume naar added value.

Dat betekent in 2021 meer buiten je eigen bubbel en buiten de comfortzone gaan werken. Great things never come from comfortzones. Dat is nodig, kijk van buiten naar binnen. Externe oriëntatie. Probeer eerst te begrijpen en dan begrepen te worden. Agrofood kan corona als kans gaan zien. Agrofood kan dit coronavarkentje wassen. Immers… volgens Den Haag zitten we in een vitale sector, van vitale betekenis.

En speciaal voor Limburg met de grootste diversiteit aan sectoren van Nederland en met 615 km buitenland om ons heen, gaat het bij agrofood niet alleen over voeding, maar ook over leefomgeving. Het Gaat Over De Kwaliteit Van Leven, zo maakt mevrouw Corona ons elke dag weer duidelijk.

En dan heeft agrofood een streepje voor ook op andere waarden dan sec productie. Kijk eens wat je kan met de gedrevenheid van de ondernemers, de tanden zetten in het voedselvraagstuk van de toekomst, de eiwittransitie. De absolute wereldtop hebben we in Nederland en Limburg op het vlak van voedselzekerheid en voedselveiligheid.

Op welke prestatie ben je vooral trots?

Pfff legio… Een kort antwoord is dat we de NOW regeling hebben terugbetaald en dat we met 35 collega’s de overkant van 2020 hebben gehaald zonder al te grote kleerscheuren en ontslagen.

Een langer antwoord: Imagro staat elke dag aan en op voor een betere wereld. Dat is onze intrinsieke drijfveer. En dus dat wij in 25 jaar niet op sector maar op ondernemersniveau met 35 collega’s echt betekenis hebben kunnen geven aan de branding van de sector, de bewustwording van boeren en tuinders en nieuwe verbindingen en nieuwe perspectieven realiseren. Dat doen we door strategie en creatie te combineren. Wij zijn in 25 jaar ontwikkeld tot een bureau voor verandering en vernieuwing in agrofood. Denk aan het mogen verzorgen van impactvolle trajecten als bijvoorbeeld een World Horti Centre inclusief kassencomplex voor Green Dragon Lake bij Beijing. Of in Veghel de Verspillingsfabriek van Bob Hutten, de opening door Koningin Máxima van De Blauwe Kei op CHV Noordkade, het maken van een provinciale innovatie-agenda voor Limburg (en Brabant) en de Floating Farm in wereldhaven Rotterdam waar we ook een food – en vertical farming community bouwen. Ook slaan we in Baarlo de brug tussen Waterschap, Rijkswaterstaat, Gemeente en vier bevlogen ondernemers. We werken aan de branding van de Innovatoren, Topigs Norsvin, het Herefords-merk van Giel Hermans en de visie voor Greenport Venlo.

Wat is jouw tip aan andere agrofood professionals om ter inspiratie te lezen/kijken/bezoeken/ontmoeten?

  • 'Chief Ouwe Dibbes': het can do en betekenisvolle boek met Sander de Kramer
  • De documentaire 'Kiss the ground' op Netflix!
  • De film 'A life on our planet', het masterpiece van Sir David Attenborough

Naar welk lid van Kiempunt ben jij nieuwsgierig en wil je dezelfde vragen voorleggen?

Alie de Boer, oprichtster en onderzoeksleider van het Food Claims Centre Venlo

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.