Even voorstellen

Wilhelmina Hoedjes van BoerderijAnders

165 x bekeken

Kiempunt Limburg groeit voortdurend met nieuwe leden. Maar wie zijn de mensen achter die namen eigenlijk? In de rubriek 'Even voorstellen' vertellen onze leden meer over wie ze zijn en wat hen drijft. Deze keer: Wilhelmina Hoedjes.

Wilhelmina Hoedjes

landbouwkundig ingenieur bij BoerderijAnders

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik houd me als landbouwkundig ingenieur bezig met projecten rond een gezonde bodem, want zonder gezonde bodem geen gezonde voeding. Met regeneratieve landbouw, want als wij niet zorgvuldiger omgaan met onze landbouwgrond en en onze natuur, kunnen we nog veel meer ellende verwachten zoals droogte en extreme weersomstandigheden.
Met het leren kennen van relaties tussen bodemleven en gewassen en bomen, want zolang wij niet begrijpen hoe deze relaties liggen, kunnen we nooit natuurinclusieve landbouw bereiken.
En met kwantum landbouw, omdat er zelfs in de landbouw meer is tussen hemel en aarde, dan wij nu beseffen.

Wat zou je nog willen voor de toekomst?

Ik heb nog altijd de wensdroom om landbouw, natuur en mensen hechter en praktisch met elkaar te verbinden. Een van de manieren waarop dat verwezenlijkt kan worden is het creëren van kleine leefgemeenschappen op een boerderij met een ecologische tuinderij, waar mensen kunnen wonen en meewerken en andere nevenactiviteiten vanuit de lokale gemeenschap plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld een restaurant zijn of een landwinkel. Ik heb hiervoor het BoerderijAnders concept ontwikkeld, met een modulair opgebouwd businessplan, dat als basis diende van een op te zetten coöperatie voor gebiedsontwikkeling. Misschien omdat de tijd er nog niet rijp voor was, maar ook wegens de financiële crisis van 2008 is dat nog niet gelukt.

Wat ik ook voor de toekomst zou willen is dat wij allen (boeren, burgers en buitenlui) ons ervan bewust worden dat wij niet de baas zijn over de natuur en de natuurlijke principes, en die niet naar eigen goeddunken kunnen gebruiken en manipuleren.

Op welke prestatie ben je vooral trots?

Ik ben er trots op dat ik mijn BoerderijAnders-concept zo goed uitgewerkt heb dat het gebruikt kan worden bij allerlei vormen van gebiedsontwikkeling.
Waar ik niet zozeer trots op ben, maar wel heel blij mee, is dat het Ministerie van Landbouw mede op mijn aandringen anders is gaan denken over mest. Met name de recente uitspraak dat de mest van varkens en kippen buiten de sector verwerkt moet worden en dat rundermest gezien wordt als de meest geschikte mest.

Wat is jouw tip om inspiratie op te doen?

Kijk en luister vooral naar de mogelijkheden en de restricties die de natuur ons biedt. Realiseer je dat als wij doorgaan met het molesteren van natuurlijke processen met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en andere beschadigingen, de natuur ook heel hard terug kan slaan met epidemieën, plagen, droogte, stormen en ander natuurgeweld.

Ik heb heel veel gehad aan Gaia Sira van Marijke Kuipers. Zij verzorgen onder andere de cursussen kwantum landbouw met Henk Kieft, maar zij helpen boeren ook effectief met het verbeteren van biologische processen en organiseren ook bijeenkomsten voor biologische boeren.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • BoerderijAnders
  • Wilhelmina Hoedjes