Future Farming

Digitalisering, Precisie Landbouw en Big Data groep

Meer weten over precisie-landbouw, robotisering, sensoring en IoT? Meld je dan aan bij deze groep. Via het Interreg Europe project 'Regions4Food' delen innoverende professionals in agrofood van zeven regio's uit Spanje, Frankrijk, Finland, Italië, Hongarije, Bulgarije en Nederland (Limburg), kennis en ervaringen. Ondernemers uit deze regio’s kunnen, gefinancierd door dit project, bij elkaar in de ICT-keuken kijken.

Doel is om de relatie tussen Digitalisering en de Agro- en Voedsel-waardeketen aan te jagen, zodat Limburg zich verder kan ontwikkelen en bij de kopgroep van Europese Innoverende Agro-regio’s blijft behoren. Meer info: https://www.interregeurope.eu/regions4food/

Oproepen

Ben je op zoek naar bepaalde kennis, een bedrijf om mee samen te werken of heb je een andere vraag voor leden van deze groep? Plaats dan hier je oproep. Alleen leden van de groep kunnen reageren.

Help mee het Corona-virus te bestrijden en schenk mondkapjes/overalls

Annet Koerhuis om 13:54 op 18 maart 2020

Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan mondkapjes (FFP1 of FFP2) en witte wegwerpoveralls. Met name veel veehouders hebben deze artikelen in huis in verband met hun werkzaamheden. Heeft u mondkapjes of overalls die u kunt missen? Ga dan naar deze pagina en vul het formulier in, dan neemt LLTB contact op om ze persoonlijk bij u op te halen.

Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Kringlooplandbouw gestimuleerd door onze overheid. Ter info wat linkjes.

Marianne Geurts om 13:00 op 27 januari 2020

Onderstaande link leidt je naar een website (bron: LNV) met een prachtig overzicht waarin stakeholders Kringlooplandbouw en de verschillende rollen helder staan vermeld.

https://www.platformkringlooplandbouw.nl/actueel/nieuws/2019/09/30/platform-live

En via de volgende link kun je vragen om hulp of een succesverhaal delen voor de nieuwsbrief die vanuit het Platform Kringlooplandbouw, 6 keer per jaar wordt verspreid.

https://www.platformkringlooplandbouw.nl/doe-mee-loket

Om deze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je je in via deze link: https://www.platformkringlooplandbouw.nl/actueel/nieuwsbrieven/nieuwsbrief-platform-kringlooplandbouw

Reageren
Niek Theunissen om 14:13 op 27 januari 2020

Dank voor info Marianne, heb me aangemeld voor de nieuwsbrief

Log in of maak een account aan om te reageren

Newsletter Regions4Food

John van Helden om 17:32 op 20 januari 2020

Hieronder zie je de link van de Nieuwsbrief van Regions4Food. Je ziet een samenvatting van de study-visits in de 7 regio's in Europa. Diverse presentaties en foto's zijn opgeslagen op Google Drive: Link naar presentaties en Good Practices Regions4Food 7 regio's in Europa

En dit is de link naar de nieuwsbrief: Newsletter Regions4Food


Reageren
Niek Theunissen om 11:58 op 21 januari 2020

Dank voor de informatie John en Marianne, mooi overzicht van alle stappen die jullie al doorlopen hebben. Is al helder wat de concrete vervolgstappen zijn na jullie laatste uitwisseling dit voorjaar?

Marianne Geurts om 13:51 op 27 januari 2020

Ha Niek, dank je voor je vraag. De aandachtspunten die uit de survey komen plus uit dit soort bijeenkomsten en gesprekken met stakeholders verwerken we in aanbevelingen voor de Provincie Limburg en de EU (Regions4Food). Andere acties zijn berichten blijven delen op Kiempunt en social media. En dat wat je hier terugvindt in de notulen van onze bijeenkomst, een paar weken geleden. Zie deze link: https://www.dropbox.com/s/jwdv.... Ik maak hier nog een apart bericht voor als deze notulen op de Regions4Food website zijn geplaatsts.

Marianne Geurts om 13:25 op 28 januari 2020
Log in of maak een account aan om te reageren

Uitnodiging dialoog 8 januari 4 - 6 pm Brightlands Campus Greenport Venlo

Marianne Geurts om 12:34 op 19 december 2019

Een aantal maanden geleden is in het project Regions4Food een survey uitgezet over de kansen en belemmeringen vwb digitalisering in de agrifood in Limburg.

Woensdag 8 januari gaan we hierover met een aantal stakeholders in dialoog over de inzet van ICT bij robotisering, sensoring, IoT, precisie landbouw, tracking en tracing, just in time vers logistiek, gebruik van augmented reality en verwaarding van big data, etc.
Zie deze link

Uitnodiging dialoog 8 januari 4 - 6pm Venlo stakeholders Region4Food, inclusief namen van personen die reeds zijn uitgenodigd via de email. Als je mee wilt praten, super fijn!! Want hiermee kunnen we elkaar versterken en invloed uitoefenen op toekomstige wet- en regelgeving.

Reageren
Marianne Geurts om 15:27 op 19 december 2019

De volgende personen hebben zich reeds gemeld:

1

John Geurts

Nijsen/Granico B.V.

Boy Jacobs

Sitesta's

Leon Weijs

Fontys Hogeschool

Pim Deuling

Bluehub

Marc Cox

Agrisyst

Wouter Aerts

Hayberries

Annemiek Canjels

Province of Limburg

Ellen Huys

Province of Limburg

John van Helden

Yookr B.V.

Marianne Geurts

Yookr B.V.

Log in of maak een account aan om te reageren

Study visit Regions4Food to Limburg was really exciting. THANK YOU, frontrunners to share your best practices

John van Helden om 10:37 op 18 oktober 2019 Reageren
Niek Theunissen om 10:56 op 18 oktober 2019

Hi John en Marianne, dank voor het delen van de informatie, erg interessant en een mooi bezoek! Op welke manier gaat dit vervolg krijgen en hoe zorg je ervoor dat de kennis die internationaal wordt uitgewisseld geborgd blijft binnen de organiserende partijen?

Niek Theunissen om 10:56 op 18 oktober 2019

Hi John en Marianne, dank voor het delen van de informatie, erg interessant en een mooi bezoek! Op welke manier gaat dit vervolg krijgen en hoe zorg je ervoor dat de kennis die internationaal wordt uitgewisseld geborgd blijft binnen de organiserende partijen?

John van Helden om 11:40 op 18 oktober 2019

Hoi Niek,

Dank je wel voor je reactie. De study visits vinden plaats in elk van de 7 aangesloten regio's in dit Regions4food project. Aan de hand een survey en interviews zijn de bedrijven hier in Limburg boven komen drijven. En zo gebeurd dat in elke regio. Deze kennis wordt allemaal gedeeld op een google drive bestand, beheerd door het Spaanse team. Hierin worden de presentaties die in elk land gegeven worden opgeslagen en alle teams van de regio's hebben hier toegang toe. Verder organiseert elke regio in een semester ook nog een keer een speciale bijeenkomst met alle deelnemende regio's waarin voortgang gedeeld wordt in de onderzoeken of samenwerkingen die ontstaan. Op deze manier groeit het project steeds naar de volgende fase en is alle kennis beschikbaar voor alle partners. Is dit een goed antwoord op je vraag?

Marianne Geurts om 14:05 op 6 november 2019

En ook nog van mij een reactie, Niek. Een goede vraag en ook een lastige. Want je voedt met dit soort EU-projecten, de kruisbestuiving over de grenzen heen. En wat dan blijft 'plakken' is heel persoonlijk.

Wat wij belangrijk vinden is om succesverhalen zoveel mogelijk te delen en te blijven delen. Onder andere op social media en via Kiempunt. En we nemen agrifood-ondernemers mee op de study visits in één van de 7 regio's in Europa. Je hebt John inmiddels gesproken. Ook voor andere ondernemers geldt: neem even contact op met John als je hieraan mee kunt en wilt doen. Ook delen we de resultaten van onderzoek en de aanbevelingen die naar de provincie en de EU gaan.

Log in of maak een account aan om te reageren

Co-creation by sharing best practices in study visit Limburg Regions4Food

Marianne Geurts om 10:25 op 18 oktober 2019

Yes, it is so worthwhile to share best practices in the project Regions4Food. See the feedback we got after the study visit

Click here for the post on LinkedIn with the feedbackReageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Ook mooie ontwikkelingen delen? Dit kan altijd hier op Kiempunt. En een volgende keer ook aanwezig zijn bij kennisdeling? Contact me even.

John van Helden om 13:53 op 14 oktober 2019

Last week Hungarian and Spanish colleagues visited us in Limburg. Sharing knowledge. #interregeurope #regions4food #study-visits #pitches #goodpractices #digitization #agrifood #frontrunners with https://treemania.com/ | https://www.wolkytolky.com/en/ | https://www.yookr.org/ | https://www.connectingagriandfood.nl/en/ | https://www.britesolar.com/ | http://www.eagledrone.nl/ | https://fontys.nl/greentechlab/ | https://agrisyst.com/en/ | https://www.join-data.nl/?lang=en

Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Samenwerking WUR en TU --> ook voor Limburg interessant !!!

Marianne Geurts om 09:39 op 30 september 2019

Samenwerking WUR en TU Eindhoven, grenzeloos

Onderzoekers en bestuurders van WUR en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteerden vorige week hun plannen om samen met HAS Hogeschool en landbouworganisatie ZLTO de voedselproductie in de provincie Noord-Brabant te verduurzamen. Binnen het zogeheten AgriFood Innovation Initiative, dat op 13 mei officieel werd afgetrapt op de campus in Eindhoven, gaan onderzoekers samen bedenken hoe ze plantaardige resten beter kunnen benutten, het welzijn van varkens kunnen verbeteren en precisielandbouw verder kunnen ontwikkelen (zie kader). ‘Met name de verbinding tussen WUR en TU Eindhoven op de as agrofood-hightech is voor Noord-Brabant een essentiële nieuwe verbinding’, schrijft de provincie over het initiatief.

Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Ken jij een 'techniekbedrijf' dat eigen 'boerenbedrijf' heeft opgezet?

Marianne Geurts om 20:41 op 3 september 2019
In één reactie in de survey, gehouden in Limburg in kader digitalisering Agrifood, wordt het volgende genoemd: "Veel agrarische ondernemers hebben jaren hun bedrijf, zoniet van generatie op generatie. Het is nog altijd 'mensen' werk geweest en dat is de bedrijvigheid die men kent en ook lief heeft. Indien het digitaliseren en daarmee automatiseren gerealiseerd wordt, zal dit niet meer het 'geliefde' bedrijf zijn wat binnen de familiesfeer leeft. Hierdoor zal digitalisering dus moeilijk haar intrede doen. Ook schrijft hij: "Er zijn zelfs voorbeelden waar techniek-bedrijven hun eigen 'boerenbedrijf' hebben opgezet en zo de techniek binnen de sector zijn intrede kan doen." Wie kent hier voorbeelden van? Ik ben benieuwd.
Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Hoe omgaan met angst voor digitalisering, robotisering, IoT?

Marianne Geurts om 10:59 op 23 augustus 2019
Voorlopers in Limburg deelden in een enquête de moeilijkheid van het omgaan met angst in de agrifoodsector? Moeten we hier met elkaar over in dialoog gaan? Moeten we nog meer onze persoonlijke verhalen delen? Ik vind dit zelf ook wel een lastige. Vanuit Yookr komen we dit natuurlijk ook tegen. Wat we nu doen is het vertrouwen uitstralen dat het allemaal OK is. En onze visie delen dat transparantie inderdaad ook nadelen kan hebben, maar vooral ook heel veel voordelen. Wat is jullie ervaring hiermee?
Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren

Inspiratie: landbouwrobots item in NOS-journaal

Annet Koerhuis om 16:36 op 16 augustus 2019
Een interessante link naar een item van de NOS over robots in de landbouw (d.d. 7 aug) https://nos.nl/artikel/2296669-vraag-naar-meer-robots-in-de-landbouw-die-kunnen-wel-24-uur-per-dag-door.html
Reageren
Marianne Geurts om 17:56 op 16 augustus 2019
Interessant ! En ja, inderdaad. Ook al kost het mogelijk zo'n ton. Het scheelt je een hoop stress en personeelskosten. Arvalis en Fontys hebben een paar jaar geleden de Farmbot aangeschaft. Een kleine robot uit de VS die onkruid plukt. Weet iemand hoe het daar nu mee is?
Log in of maak een account aan om te reageren

Uitdagingen digitalisering; dezelfde taal spreken

Marianne Geurts om 15:57 op 16 augustus 2019
In het kader van uitdagingen op digitaliseringsgebied in de agrofoodsector. Herkennen jullie dit? Dat een gesprek tussen een ICT-professional/techneut met iemand uit de agrifood niet altijd eenvoudig is? Zij spreken niet altijd “dezelfde taal". Hoe ervaren jullie dat? En hoe gaan jullie daar mee om? Nemen jullie bijv. een collega mee naar een gesprek om de kloof te overbruggen?
Reageren
Log in of maak een account aan om te reageren
Log in of maak een account aan om een oproep te plaatsen

Leden

Wil Strous
Bejo Zaden
Ellen Huls
Provincie Limburg
Chris van Dam
Bejo Zaden
Leon Weijs
Fontys Hogescholen Venlo
Bas Boots
LLTB
Jan Theeven
EagleDrone
Richard Wilms
Itility
Peter Bouma
HAS Hogeschool
Marien de Bakker
HAS/GrowCampus
Ad Crommentuijn
Freshmove BV
Ann Buit
Business Innovation Team
Boy Jacobs
Sitesta's BV
Karin
Thomas Consulting
John van Helden
Yookr BV
Bram Litjens
Litjens Venkel
John de Groot
Food Tech Brainport
Yannick Smedts
FleurenTech
Annemiek Canjels
Provincie Limburg
bert van "t Klooster
van Hamersveld & van den Hengel BV
Mireille Schreurs
Business Innovatie Team Limburg - Rabobank
Annet Koerhuis
Kiempunt Limburg
Marianne Geurts
Yookr BV

Nieuwste leden

Wil Strous
Bejo Zaden
Ellen Huls
Provincie Limburg
Chris van Dam
Bejo Zaden
Bekijk alle leden >

Laatste oproep

Help mee het Corona-virus te bestrijden en schenk mondkapjes/overalls

Annet Koerhuis op 18 maart 2020
Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan mondkapjes ...
Bekijk alle oproepen >