Korte ketens en ultra korte ketens (stadslandbouw) helpen om meervoudige doelen te bereiken, zoals: een hoger inkomen voor de boer, betere toegang tot gezond voedsel voor de consument, een aantrekkelijker buitengebied, meer werkgelegenheid op het platteland of in de stad en minder emissies door transport. Produceren voor een bepaalde doelgroep in de regio vraagt om veranderingen in de bedrijfsvoering. In deze community delen we kennis om succesvol te ondernemen in de korte keten.
Ben je op zoek naar bepaalde kennis, een bedrijf om mee samen te werken of heb je een andere vraag voor leden van deze groep? Plaats dan hier je oproep. Alleen leden van de groep kunnen reageren.
Het consumentengedrag speelt een grote rol bij de prestaties van de boerderijverkoop. Graag zou ik jullie hier willen vragen om de onderstaande enquête in te vullen en te delen met jullie netwerk. Door deze enquête in te vullen en te verspreiden help jij boeren & tuinders een beter inzicht te krijgen in de consument.
De enquête: https://forms.gle/pa6gn4qCRmqy...
Meer info over mijn onderzoek is te vinden op de LLTB-pagina (https://www.lltb.nl/onderzoek-...).
Alvast bedankt voor jullie moeite!
Stan Breukers
Geachte streekproducent/streekleverancier,
Wij zijn 5 studenten van de minor Projectmanagement aan de Hogeschool Utrecht die een opdracht voor het “Programma LOF, Korte Ketens in de zorg” uitvoeren.
Hierbij richten wij ons in het bijzonder op de beschikbaarheid van streekproducten in Limburg voor potentiële klanten en afnemers in diverse sectoren (o.a. zorg, onderwijs, sport, retail).
Het doel van het innovatieve programma LOF is gezond en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel op de Limburgse werkvloer, in het onderwijs, de sport en de horeca. Daarbij is het streven dat iedere speler in de keten een eerlijke prijs betaald krijgt en ontstaan er kansen om duurzame investeringen te belonen.
Limburg, de meest bourgondische streek van Nederland, staat bekend om haar (h)eerlijke eten en drinken. De streekproducten die hiervoor gebruikt kunnen worden willen wij hiervoor lokaal onder de aandacht brengen. De informatie over deze streekproducten willen wij daarom toegankelijk maken met behulp van een Almanak.
Graag completeren wij deze Limburgse Almanak met uw bedrijf. Maar dan zijn we wel aangewezen op uw hulp.
Om een Almanak van alle streekproducenten in Limburg te realiseren, hebben wij informatie nodig over uw bedrijf en uw streekproducten.
Wij stellen het bijzonder op prijs als u wilt deelnemen aan ons project.
Wij vragen u om onze vragenlijst, welke via onderstaande snelkoppeling beschikbaar is, in te vullen. Het invullen kost ongeveer 10 tot 12 minuten van uw tijd.
https://forms.gle/ALsU8VRXQ4Lj...
Wij verzoeken u deze vragenlijst voor 16 november in te vullen. Bij deelname aan de Almanak ontvangen wij graag alle gewenste informatie retour via de mail.
Als u vragen heeft kunt u via mail contact opnemen met Bert Vliex via: bert@f-fort.nl of met Danny Broere via: danny.broere@student.hu.nl.
U bij voorbaat dankend voor uw hulp, verblijven wij met vriendelijke groet,
Maarten de Leeuw, Danny Broere, Maureen van Oorschot, Stefan Zeemeijer en Rosalin Boer
Iedere vrijdag ochtend om 8:30 wordt Open Brains georganiseerd. Normaliter op de Brightlands Campus in Venlo, maar vanwege het coronavirus vinden de brainstormsessies digitaal plaats. Tijdens deze sessies staat er één ondernemer centraal die zijn idee/innovatie of probleem toelicht. Het publiek/netwerk stelt vragen en geeft advies. Op 4 september a.s. pakt Peter Janssen van Blei het podium!
Blei is het Korte Keten concept van Janssen Ei uit Ysselsteyn. 'Legkippen zijn al meer dan 50 jaar onderdeel van ons dagelijks leven. Onze Persoonlijke aanpak en het Rechstreeks leveren van onze zelf gesorteerde en verpakte (Bl)eitjes maakt ons een betrouwbare leverancier. Onze kippen worden gehouden volgens het Duurzame PlanetProof keurmerk. Er zitten minder kippen in de stal en de eieren zijn rijk aan Omega 3. Extra gezond dus!'
Peter zegt: 'We hebben dus een goed product, maar nu de volgende uitdaging. Zorgen dat er afnemers komen. Hiervoor hebben wij het Open Brains publiek nodig. Wat is het probleem die we met Blei oplossen? Oftewel wat zijn de redenen om met ons samen te werken.'
Loop jij tegen hetzelfde probleem aan bij het realiseren van jouw korte-keten concept? Of heb jij juist een idee hoe Blei dit kan aanpakken? Brain aankomende vrijdag mee tijdens onze online Open Brains sessie!
Inloggen kan via deze link: https://zoom.us/j/9211227993
Hopelijk tot vrijdag!
Zie ook het artikel over de Bisschopsmolen: https://taskforcekorteketen.nl/kijkje-in-de-korte-keten-de-bisschopsmolen/
Wie in Limburg hebben een vergelijkbare aanpak als het gaat om korte ketens? Daar zouden we graag meer aandacht aan willen besteden op Kiempunt.
Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan mondkapjes (FFP1 of FFP2) en witte wegwerpoveralls. Met name veel veehouders hebben deze artikelen in huis in verband met hun werkzaamheden. Heeft u mondkapjes of overalls die u kunt missen? Ga dan naar deze pagina en vul het formulier in, dan neemt LLTB contact op om ze persoonlijk bij u op te halen.
De Taskforce Korte Keten ondersteunt en versterkt de regionale dynamiek van korte voedselketens en wil dit verbeteren door het faciliteren van samenwerking en kennisdeling op landelijk niveau. De eerste resultaten van de programmalijnen logistiek, data en multi-channel worden nu gedeeld op de website!
De TKK wordt ondersteund door de Transitie Coalitie Voedsel, LTO (LTO-Noord, ZLTO en LLTB), Rijksdienst voor Ondernemen (RVO, vanuit programma DuurzaamDoor) en het Ministerie van LNV.
Extra steun voor vitale Limburgse fruitteelt
De fruitteelt en Limburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. NFO, LLTB, Fruitveiling Zuid-Limburg en de Provincie Limburg hebben daarom besloten samen te werken voor een toekomstbestendige sector. Begin dit jaar hebben deze vier partijen een intentieverklaring ‘Vitale Fruittelers in Limburg’ gesloten. Nu wordt gestart met de eerste fase waarin fruittelers uit de gehele provincie Limburg de mogelijkheid wordt geboden een onafhankelijk én gratis (bedrijfs)coachtraject te volgen.
Goede voornemens voor meer dan één jaar
Een ondernemer moet verder vooruitkijken dan één jaar. Daarbij dienen zich belangrijke vragen aan: Hoe houd ik mijn bedrijf vitaal? Kan ik inspelen op veranderende omstandigheden? Hoe kan ik meerwaarde creëren? En iets meer op de achtergrond misschien: Welke plek zie ik voor mezelf de komende jaren? Welke invloed heeft het bedrijf op ons gezinsleven? Doorgaan of stoppen? Hoe?
Het is echter niet altijd gemakkelijk om die vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld wanneer het aan tijd ontbreekt of omdat de situatie complex is. “Een onafhankelijk coach, die zonder eigen belang met de fruitteler om tafel gaat zitten, kan nét dat extra steuntje in de rug geven.”, aldus de organisaties die het initiatief hebben genomen. “Doel van een coachingstraject is dat je een luisterend oor krijgt en vanuit je eigen kracht je toekomstvisie kunt bepalen. Samen met de coach zet je zaken op een rijtje en maakt je een stappenplan.”
De coaches die aan het project worden verbonden, worden begeleid door Stichting Keukentafel. Deze stichting richt zich op onafhankelijke coaching aan agrarische bedrijven, ondernemers of gezinnen -zowel op bedrijfsmatig als op persoonlijk vlak-. De coaches werken op vertrouwelijke basis en hebben geen belang bij de keuzes van de fruittelers.
Interesse?
Fruittelers die interesse hebben in het project kunnen zich vóór 17 januari melden bij Leandra Schmitz via LSchmitz@arvalis.nl. Op korte termijn wordt dan telefonisch contact op genomen voor een nadere toelichting en/of plannen van een kennismakingsgesprek. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt over mogelijk vervolg.
Met een dedicated groep ondernemers, de steun van organisaties in de regio die aan innovatie-stimulering doen, toepassing van slimme technieken én een 100% eerlijk en transparant geluid, zou in Noord-Limburg een start gemaakt kunnen worden die afgeleid wordt van wat in Frankrijk gebeurd. Check https://www.theguardian.com/wo... Ik zou er wel eens over 'door willen bomen' met een aantal mensen. Wie 'boomt' mee? Mailtje naar l.weijs@fontys.nl en ik zorg voor de koffie, de plek en het tijdstip.
Aanmelden is nog mogelijk!
https://kiempunt-limburg.nl/nieuws/provincie-limburg-zet-zich-in-voor-programma-lof
Pilot Duurzame Voeding start met Bootcamps, voor meer informatie/aanmedlingen, zie
Absoluut een aanrader om deze nieuwsbrief van Netwerk platteland te lezen:
KIEMPUNT // Agrofood Netwerk Limburg
Een initiatief van LIOF & Provincie Limburg
Registreer je gratis als lid van Kiempunt om artikelen te kunnen liken en hierop te reageren. Daarnaast: