Op het Agrifood Innovation Event 2018 in Venlo was 3D Food Printing een van de thema’s. Hoe ver is deze techniek inmiddels ontwikkeld en aan welke afzetmarkten kun je denken?
Vier studenten van de HAS waren tijdens de conferentie aanwezig om hun projecten te presenteren. Alle projecten waren gebaseerd op de 3D Food Printing techniek, met een compleet andere invalshoek voor ieder project.
In de horeca wordt veel weggegooid en dat is jammer. Elzelinde van Doleweerd, student aan de TU Eindhoven werkte samen met de HAS om reststromen te verwerken in de foodprinter tot bijvoorbeeld zoete of hartige cups die gevuld en verwerkt kunnen worden in een gerecht. Een verrassend element voor de gast en het gaat verspilling tegen.
Britte Peeters en Anne van Grinsven onderzochten of ei geprint kon worden, waarbij eerdere pogingen waren mislukt. Ze ontdekten dat met een heel klein beetje zetmeel het printen van ei mogelijk wordt.
Sanne Vonk ontwikkelde foodprinter cartridges gericht op kinderen. De verpakkingen dagen kinderen uit met hun eigen eten te gaan spelen. Op die manier wil Sanne bij kinderen de drempel verlagen voor het eten van fruit en groente.