Nieuws

3D Food Printing: gaat het ergens heen?


Op het Agrifood Innovation Event 2018 in Venlo was 3D Food Printing een van de thema’s. Hoe ver is deze techniek inmiddels ontwikkeld en aan welke afzetmarkten kun je denken?

  • 3D printen bestaat al meer dan 30 jaar, 12 jaar geleden werd de eerste food printer gelanceerd. Sindsdien is de techniek sterk verbeterd.
  • Vooral voor horeca en patisserie biedt 3D Food Printing oneindig veel mogelijkheden in complexe en detaillistische creaties, van bijvoorbeeld chocolade.
  • Binnenkort opent chefkok Jan Smink zijn restaurant Smink, waarin een prominente rol voor de 3D Food Printer is weggelegd.
  • De zorgsector ziet veel potentieel in gebruik van 3D Food Printers, vooral om in te zetten voor patiënten met slikproblemen.
  • Ook biedt de techniek kansen voor maatwerk toepassingen in het leger, zoals voedingstechnoloog Mary Scerra tijdens de conferentie vertelde.
  • En wat te denken van kansen op het gebied van gepersonaliseerde voeding, door de toename van voedselallergieën of voedingsintoleratie?
  • Een 3D Food Printer is nu al verkrijgbaar voor een paar duizend euro. Die prijs zal sterk verder dalen als de adaptatie verder groeit.
  • Voor de agrofoodsector biedt het kansen voor nieuwe afzetmarkten en toepassingen van bijvoorbeeld restproducten.


Studenten creëren voor de toekomst

Vier studenten van de HAS waren tijdens de conferentie aanwezig om hun projecten te presenteren. Alle projecten waren gebaseerd op de 3D Food Printing techniek, met een compleet andere invalshoek voor ieder project.

1: Snacks van restjes

In de horeca wordt veel weggegooid en dat is jammer. Elzelinde van Doleweerd, student aan de TU Eindhoven werkte samen met de HAS om reststromen te verwerken in de foodprinter tot bijvoorbeeld zoete of hartige cups die gevuld en verwerkt kunnen worden in een gerecht. Een verrassend element voor de gast en het gaat verspilling tegen.

2: Geprint ei

Britte Peeters en Anne van Grinsven onderzochten of ei geprint kon worden, waarbij eerdere pogingen waren mislukt. Ze ontdekten dat met een heel klein beetje zetmeel het printen van ei mogelijk wordt.

3: Betw3ters

Sanne Vonk ontwikkelde foodprinter cartridges gericht op kinderen. De verpakkingen dagen kinderen uit met hun eigen eten te gaan spelen. Op die manier wil Sanne bij kinderen de drempel verlagen voor het eten van fruit en groente.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.