Nieuws

Beide Limburgen zien samenwerking in fruitteelt

158 x bekeken

Gedeputeerde Mackus bezocht op uitnodiging van zijn Belgische collega Moors pcfruit, een toonaangevend onderzoekscentrum voor fruitteelt in Sint-Truiden. Eerder bracht gedeputeerde Moors een bezoek aan Brightlands Greenport Campus Venlo. Beiden zien veel potentie in de agrarische activiteiten van het aangrenzende Limburg en kansen tot intensievere samenwerking, vooral binnen de fruitteelt.

Het bezoek vond afgelopen donderdag plaats bij pcfruit, hét centrum voor toegepast fruitteeltonderzoek dat al 75 jaar actief is in het fruitteeltonderzoek. Zeker driekwart van de Belgische fruittelers maakt gebruik van de expertise van pcfruit. Het is gelegen in het hart van de Haspengouwse fruitstreek. Wetenschappelijk onderzoek, demonstratie en individuele bedrijfsvoorlichting vloeien hier samen. Op 62 hectare aan proeftuinen wordt, in samenwerking met de industrie, de fruitsector en andere onderzoeksinstellingen, onderzoek verricht naar kwaliteitsverbetering en nieuwe fruitrassen.

Duurzame samenwerking
Directeur van pcfruit, Dany Bylemans, ziet kansen in kennisdeling rondom de wetenschappelijk onderzochte gezondheidseffecten van fruit. Nederlands Limburg kan haar voordeel weer doen met de teeltkennis. Zo is er nu al samenwerking, maar dat kan beter en intensiever.

“Door sterkere verbindingen te leggen binnen de agro-industrie en met bedrijven uit andere sectoren kunnen we beter inspelen op uitdagingen binnen de landbouwsector en nieuwe kansen ontwikkelen”, aldus gedeputeerde Inge Moors. “Heel wat uitdagingen stoppen nu éénmaal niet aan de provincie- of landsgrenzen”, stelt gedeputeerde Hubert Mackus. “Door meer samen te werken kan het potentieel in de regio optimaal ingezet worden.”

Bron: limburg.be

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.