Nieuws

Bermgras en natuurgras als groene grondstof voor potgrond

94 x bekeken

Nederland heeft veel berm- en natuurgras waar niet veel mee kan en wordt gedaan. Om meer waarde uit deze grassoorten te halen, gaan een aantal Limburgse partijen gezamenlijk op zoek naar een oplossing, waaronder Bio Treat Center en substraatproducent Kekkilä-BVB.

Limburgse samenwerking voor duurzame oplossingen

Bio Treat Center richt zich op het opwaarderen van ogenschijnlijk waardeloze afvalstromen uit biomassa tot nuttige grondstoffen. “Het blijkt vaak lastig om duurzame verwerking van biomassa commercieel en logistiek haalbaar te maken. Daarom brengt Bio Treat Center partijen bijeen en probeert een verdienmodel te ontwikkelen”, legt directeur Ton Vonken uit.

Ook Kekkilä-BVB zoekt naar duurzame oplossingen, vertelt directeur Guido Linders. Kekkilä-BVB voert grondstoffen aan over betrekkelijk lange afstanden. Dat heeft gevolgen voor de transportkosten en de CO2-uitstoot. “Dus proberen we onze grondstoffen uit de eigen regio te halen waarbij kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid voorop staan”, aldus Linders.

Van potgrond tot champignonteelt

De Limburgse partijen hebben een technische oplossing gevonden voor de omzetting van gemaaid bermgras en natuurgras tot een bestanddeel voor een aantal substraten van Kekkilä-BVB. De ontwikkelingen hiervan staan nog in de kinderschoenen en in eerste instantie zal het product voor een beperkte klantengroep beschikbaar zijn, zoals hobbytuiniers en voor de boomteelt. Er wordt onderzocht hoe het gras gebruikt kan worden voor onder andere de champignonteelt. “Het zal twee jaar duren voordat we hiermee de markt op kunnen”, aldus Linders. Maar de techniek leent zich voor meer dan enkel de grassoorten. Linders: “Het is ook inzetbaar voor biomassa als gewasresten.”

Bron: Dagblad de Limburger

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.