Nieuws

Blauwe bes: nieuw Limburgs goud?

55 x bekeken

De blauwe bes wint aan populariteit. Dat is te merken aan groeiende verkoopcijfers in Nederlandse supermarkten. Het merendeel van die bessen worden verbouwd in Noord-Limburg. De zandgronden in deze regio zijn bij uitstek geschikt voor de teelt van blauwe bessen. Mede door deze bijdrage staat Nederland in de Europese top 5 van de blauwebessenteelt.

Bijna de helft van alle blauwebessentelers van Nederland is gevestigd in Limburg, verdeeld over 54 bedrijven met een concentratie in Noord-Limburg. De teelt in de hele provincie besloeg in 2017 zo’n 561 hectare, dat is 76 procent meer dan in 2010. Het totale areaal in Nederland was in 2017 zo’n 831 hectare. Dat zijn de resultaten van een recente telling van het CBS. Hoe groot de blauwe bes in Nederland is, blijkt uit het feit dat deze fruitsoort de derde plaats inneemt in de ranglijst van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland, na appels en peren.

Gezonde bes
De grote populariteit wordt mede veroorzaakt door de vermeende gezondheidsvoordelen van de bes. Blauwe bessen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar de Indianen er al raad mee wisten. Het gezonde imago van de blauwe bes wordt steeds vaker bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Professor Theo de Kok van Maastricht University doet ook onderzoek naar de blauwe bes en zijn onderzoeksresultaten laten een ‘verjongende werking’ op het menselijk lichaam zien.

Bron: CBS / 1Limburg

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.