Nieuws

Blueberry Innovators gestart met innovatie-activiteiten

279 x bekeken

Twaalf blauwe bessentelers uit Nederland, Duitsland en België hebben onder de naam Blueberry Innovators een gezamenlijk R&D-bedrijf opgezet. Dit betreft een externe innovatie-afdeling van hun bedrijven waarmee zij innovatie op het gebied van smart farming en gerobotiseerde oogst en onkruidbestrijding versnellen en toepasbaar willen maken. Blueberry Innovators vertegenwoordigt een teeltareaal van bijna 300 hectare en haar aandeelhouders zijn actief in de opkweek, productie en het vermarkten van blauwe bessen.

De eerste innovatie-activiteiten van Blueberry Innovators zijn gestart en worden volgend jaar verder opgeschaald. Zo is in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen eerder dit jaar een onderzoek gestart naar automatische onkruiddetectie en -herkenning. In 2019 zullen naar verwachting een aantal samenwerkingsverbanden worden bekrachtigd, onder meer gericht op de realisatie van een oogstrobot en de toepassing van big data in de blauwe bessenteelt.

Toepasbaar

Co-creatie staat centraal in alle ontwikkelprogramma’s van Blueberry Innovators, want samenwerking tussen telers, techneuten en onderzoekers zorgt ervoor dat innovatieve producten en diensten niet alleen ‘doen wat ze moeten doen’, maar ook daadwerkelijk op een bedrijfseconomisch aantrekkelijke manier te implementeren zijn op het teeltbedrijf. Blueberry Innovators komt graag in contact met organisaties die dezelfde ambities hebben. Leon Schrijnwerkers, aandeelhouder Blueberry Innovators: “De ontwikkelingen op het gebied van robotica, big data, sensoren, autonoom rijdende voertuigen en vision gaan vliegensvlug. Door samen te werken met andere telers en techneuten binnen het ecosysteem van Innoveins zijn we veel beter in staat om deze innovaties daadwerkelijk toepasbaar te maken voor onze eigen teelt- en opkweekbedrijven. Bovendien maken we onze ontwikkelprogramma’s op deze manier effectiever en goedkoper.”

bron: Innoveins

Reacties

Erik Schroën op woensdag 12 december 2018 om 14:37
Hallo, Ik ben zelf imker en techneut. Als imker bekend met het belang van een goede bestuiving voor een goed resultaat. Als techneut ingevoerd in technische mogelijkheden. Wil me graag aansluiten en meedenken. Erik.

Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.