Nieuws

Bodeminzicht 2.0: analyse voor een optimale bodem

259 x bekeken

De bodem waarin een teler zijn zaden zaait is van groot belang voor de kwaliteit en groei van zijn planten. Daarom wil hij zeker weten dat zijn grond in orde is. 'Bodeminzicht 2.0', een nieuwe samenwerking tussen vier partijen, helpt telers een analyse te maken van hun bodem en toe te werken naar optimaal functionerende bodemprocessen.

Goede combinatie

De vier partijen achter Bodeminzicht 2.0 hebben elkaar gevonden via Brightlands Campus Greenport Venlo. Ze vormen een goede combinatie tussen een specialist op het gebied van bodemmineralogie en biologie (de Biogeoloog), het analyseren van de grondmonsters (Brightlabs & Robalab) en de ICT/techniek (TreeMania).

Bart Kuijpers van Brightlabs: "We moeten in Nederland zorgvuldig omgaan met de bodem. De ruimte is beperkt en de vierkante meters die we beschikbaar hebben, moeten een steeds hogere opbrengst opleveren. Het Europese beleid is er daarnaast op gericht om het gebruik van mest en de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dan is een andere oplossing noodzakelijk en die zit al in de bodem verstopt. Wij optimaliseren het milieu en de bodemvoorraden en zetten de microbiologie aan het werk."

Onderscheidend

De ontwikkelde methode onderscheidt zich van klassieke bodemanalyses door het accent te leggen op drie factoren: de balans tussen het bodemmilieu (zoals pH-waarde en zuurstof in de bodem), chemie (beschikbare nutriënten) en biologische processen (bacteriën en schimmels). "We bootsen in het lab na wat er in de bodem gebeurt. Uit deze bodemanalyse blijkt of het bodemmilieu geschikt is voor de organismen die deze belangrijke processen vervullen en wordt inzichtelijk welke nutriënten ze daadwerkelijk aan de plant leveren. Dit inzicht stelt een boer of tuinder in staat om naar een bodemmilieu toe te werken waarbij de chemische, fysische en biologische processen optimaal functioneren", aldus Bart Kuijpers.

Wil je meer weten over Bodeminzicht 2.0? Kijk dan op de website bodeminzicht.info. Voor het volledige interview met Bart Kuijpers kijk je op de website van Brightlands Campus Greenport Venlo.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.