Nieuws

'Boeren en Buren' starten met proefmetingen luchtkwaliteit

Binnenkort gaan de eerste proefmetingen van luchtkwaliteit voor het project ‘Boeren en buren’ van start. Dit is de eerste concrete stap van het project, waarin boeren en burgers samen de luchtkwaliteit van hun omgeving gaan meten. Ze krijgen hulp van gemeente Venray, Provincie Limburg en het RIVM. De metingen vinden plaats in het buitengebied van Leunen.

De eerste proefmetingen worden gedaan met fijnstofsensoren. Naast fijnstof worden ook ammoniak en stikstofdioxide gemeten. Inzicht krijgen in de luchtkwaliteit en de mate van luchtverontreiniging is van belang voor omwonenden en agrariërs. Met alle verzamelde informatie kunnen boeren hun dagelijks bedrijfsmanagement aanpassen. Tevens wordt onderzocht wat de invloed van het samen meten is op onderlinge relaties tussen boeren, omwonenden en de overheid.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 25 juni zijn concrete afspraken gemaakt tussen onder andere deelnemende veehouders en omwonenden. De daadwerkelijke metingen vinden verspreid plaats in Venray in oktober.

Bron: RIVM

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.