Nieuws

Boerenzoons nemen koeienbedrijf over én starten sojabedrijf

94 x bekeken

De boerenfamilie Grobben heeft het boeren altijd op hun manier gedaan. De twee boerenzoons nemen het melkbedrijf van hun ouders over, maar ook dat doen ze op hun eigen manier. Zij combineren het melkbedrijf met sojamelk. Het kan. Annet (59), Wim (62), Tom (27) en Bart (30) vertellen hun verhaal.

Annet en Wim zijn sinds 1981 boer en hebben altijd op hun manier geboerd. Zij gingen niet mee met de norm, zoals intensieve landbouw. Boeren met een balans tussen het aantal dieren, grond en natuur was hun visie. Achteraf gezien hoeven zij hun bedrijf niet al te veel aan te passen, omdat zij altijd op een zeer verantwoordelijke manier hebben geboerd. Hun melk voldoet aan alle Planet Proof voorwaarden en de huidige overname gaat geleidelijk. Annet en Wim zijn nog niet helemaal uit het bedrijf gestapt, ze doen het met z’n 4-en samen.

De Nieuwe Melkboer

Vijf jaar geleden hebben de zoons het melkbedrijf overgenomen. De balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten moest worden hersteld. Tevens groeide met de overname van het bedrijf de ambitie om sojamelk te produceren. De Nieuwe Melkboer was geboren, waar koeien en sojabonen naast elkaar leven. Letterlijk zelfs. En dat gaat de boerenzoons tot nu toe goed af. Vooralsnog maken de zoons hun nieuwe melk op keukenschaal, maar ze zijn op zoek naar iemand met verstand van procestechnologie. Iemand die weet hoe ze een productielijn moeten opzetten met het juiste materiaal.

Kiempunt heeft enkel het innovatieve aspect van de familie Grobben uitgelicht. Lees het hele interview hier.

In Limburg wordt ook al soja geteeld. Zo produceert Ruud Steinbusch in Voerendaal voor Alpro Soja, zij het nog op kleine schaal, bij wijze van test. Hier lees je er meer over.

Bronnen: NRC, Boerderij, 1Limburg

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.