Nieuws

Crosscampus partnerschap leidt tot consumentenproducten van groene grondstoffen

182 x bekeken

De wetenschapsinstituut Chemelot InSciTe, gevestigd op de Brightlands Campus Geleen en Bio Treat Center (BTC), gevestigd op de Brightlands Campus Venlo zijn in 2018 een crosscampus partnerschap aangegaan. De reden is het samen ontwikkelen van producten met hulp van groene grondstoffen.

Logische samenwerking

In een interview vertellen Ben Rooijackers van BTC en Marijn Rijkers van InSciTe waarom groene grondstoffen zo belangrijk zijn en wat hun toekomstdoelen zijn. “BTC is actief in het voorbewerken van biomassa tot een grondstof voor de circulaire economie”, vertelt Rooijackers. BTC zag bijvoorbeeld een waarde in de Champost, het linginerijk overblijfsel na de champignonoogst. InSciTe verricht onderzoek naar lignine-toepassingen. Daarom hebben zij samen een aanvraag ingediend om onderzoek te doen naar de slagingskans van deze nieuwe circulaire keten.

Van groene grondstof tot product

Producten die mensen normaliter weggooien of recyclen of reststromen van bosbouw en de agrarische sector is veelal te gebruiken voor hernieuwbare grondstoffen. “Wij zien de reststromen als “groene grondstof”, aldus Rijkers. Met deze groene grondstof gaan InSciTe en BTC via chemie een consumentenproduct maken. “Dat is echt uniek en geeft ook de meerwaarde van dit partnership aan”. “Ons doel is om uit die reststromen echt iets nuttigs te maken in plaats van dat het in de vuilverbranders terecht komt en er energie van wordt gemaakt”, vertelt Rooijackers.

Meer lezen van het interview? Dat kan via Brightlands.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.