Nieuws

Data verzamelen voor gezonde bomen

79 x bekeken

Boomkwekerij Fleuren verzamelt zoveel mogelijk data om zoveel mogelijk over zijn bomen te weten te komen. “We willen veel liever direct weten als de planten stress krijgen en dat doen we door het verzamelen van data. Als je dat niet doet, is dat een beetje dom.”

Gezonde bodem en gezonde bomen

Boomkwekerij Fleuren is één van de grootste vruchtbroomkwekerijen in Nederland. De appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen worden verkocht aan fruittelers in onder andere Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Noorwegen. “Als er bij ons één slechte plek in het perceel is, betekent dat enorme financiële schade.”

Daarom heeft het bedrijf 3 jaar geleden iemand ingezet om zoveel mogelijk nuttige data over de bomen te verzamelen, namelijk Yannick Smedts. Hij is specialist in precisielandbouw. Met een lange zwarte kunststof slee met gps-ontvanger en sensor meet hij de conditie van de bodem. Op deze manier weet het bedrijf exact hoe de bodem eruit ziet en welke boom het beste gedijt op de grond. Er gaat namelijk geen plantje de grond in voordat ze weten wat het beste is voor de boom.

Toekomst

Maar naast het scannen van de bodem, heeft Yannick nog meer dataverzamelingsspullen ontwikkeld, zoals een weerstation. Met drones experimenteert het bedrijf om uiteindelijk ziektes bij de bomen te herkennen. In de toekomst ziet Fleuren een uitbreiding van het meten van data. Hij noemt een voorbeeld van het koppelen van een plant aan elektroden, om te zien bij welke temperatuur een plant minder zuurstof produceert en CO2 opneemt.

Bron: NRC

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.