Nieuws

Deze Limburgse voedselvernieuwers staan in de Food100 van 2020

271 x bekeken

Voor het vierde jaar op rij heeft Food100 de lijst met belangrijkste voedselveranderaars van Nederland gepubliceerd. Alle personen in de lijst hebben op een bijzondere en eigen manier hun bijdrage geleverd aan een beter voedselsysteem. Dit jaar staan er twee keer zoveel Limburgers op dan vorig jaar, zowel bekende namen als nieuwkomers.

Over Food100

Food100 is een netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent. Het netwerk wil foodgeneraties verbinden, het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Daarom worden 50 changemakers onder de 30 jaar gekozen en 50 gamechangers boven de 30 jaar.

Vier criteria bepalen of een kandidaat een plekje op de lijst bemachtigt:

 • Daadkracht: de mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken
 • Innovativiteit: de mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft
 • People, planet, profit: de mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agrofood sector
 • Delen: de mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen

Limburgse voedselveranderaars

Dit zijn de zes namen uit Limburg die in de Food100 lijst van 2020 zijn opgenomen:

 • Frank van Eerd van de Bisschopsmolen en Grainlabs: al voor de vierde keer op rij staat deze ondernemer uit Maastricht op de lijst. Meer over het geheim achter dit succes lees je in het interview dat we met hem hadden.
 • Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij: al jaren wint deze boerbrouwer prijzen op het gebied van duurzaamheid. Momenteel wordt gebouwd aan het meest duurzame brouwhuis van Europa.
 • Jan Kuijpers van Kuijpers Kip: deze pluimveehouder legt de focus op duurzaamheid in het bedrijf waar de volledige keten van ei tot slachterij wordt uitgevoerd. Onder de naam De Kloeke Kip bereikt het eindproduct de consument.
 • Mark Venner van Leuker Voedselbos: eerder dit jaar schreven we hoe Mark na een crowdfundingsactie begon met de aanleg van een voedselbos in Baexem
 • Peter van Rosmalen van PaperWise: landbouwafval wordt kwalitatief hoogwaardig, duurzaam papier en karton dankzij deze ondernemer uit Weert. Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden gebruikt voor de productie van onder andere print- en kopieerpapier
 • Samefko Ludidi van Dr. Ludidi: deze gezondheidexpert uit Maastricht is bekend als voedingscoach van kickbokser Badr Hari en het boek 'De dr. Ludidi Vastenmethode – Intermittent fasting: verantwoord vasten voor iedereen'.

  Bekijk de volledige Food100 lijst hier.

  Reacties

  Niek Theunissen op donderdag 20 augustus 2020 om 16:41

  Klopt inderdaad, en is een mooi stukje waardering/ erkenning voor personen die een flinke bijdrage hebben geleverd aan de foodsector.

  Marianne Geurts op donderdag 20 augustus 2020 om 15:21

  Een mooie lijst... Ik heb het even opgezocht: Food100 is een netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent. Het netwerk wil foodgeneraties verbinden, het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Food100 koppelt talent met invloed. Jonge talenten worden gekoppeld aan de ervaren gamechangers om hiermee een verbindend netwerk te laten ontstaan.

  Klinkt goed, toch?


  Registreer of log in om te kunnen reageren.

  Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.