Nieuws

Diervriendelijke rookworst ontwikkeld door Kipster

249 x bekeken

Kipster en supermarktketen Lidl hebben samen een revolutionaire rookworst op de markt gebracht. Actiegroep WakkerDier noemt de worst ‘helemaal goed’ en het is de eerste worst met een 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming.

Na de op diervriendelijke wijze geproduceerde en CO2-neutrale eieren, komt Kipster uit Oirlo met een nieuw uniek product. Deze rookworst is zo speciaal omdat dat hij wordt gemaakt van legkippen en hanen, in plaats van de gebruikelijke vleeskippen.

Haantjes

Haantjes worden in de voedselindustrie doorgaans als waardeloos gezien. Ze leggen geen eieren en hebben minder vlees dan de vleeskippen. Dat betekent dat er ieder jaar zo’n 40 miljoen haantjes worden vergast. Dankzij de nieuwe rookworst mogen de haantjes wel blijven leven. Ze worden ondergebracht op een biologische boerderij, waar ze langer leven dan een biologische vleeskip.

Het in leven laten van de haantjes is niet direct beter voor het milieu. Ze eten veel voer in vergelijking met het vlees dat ze aanzetten en meer voer betekent meer druk op het milieu. Kipster kiest er toch voor de haantjes te laten leven, om geen levende dieren te verspillen.

Bij hun legkippen serveert Kipster uitsluitend reststromen, zoals mislukte baksels uit grote bakkerijen. Door geen mais of soja te hoeven verbouwen voor het kippenvoer ontstaat een klimaatneutraal ei, zelfs als de carbonfootprint van de haantjes wordt meegenomen.

Legkippen voor vlees

Verouderde legkippen krijgen dankzij de rookworst ook een nieuwe bestemming. Doorgaans leggen ze na zo’n 600 dagen geen goede eieren meer en worden dan geslacht. In een positief geval worden ze gebruikt voor kippensoep of diervoer, maar vaak belanden ze ook in de vuilnis. Kipster gebruikt de legkippen nu niet alleen voor de eieren, maar ook voor het vlees.

De diervriendelijke rookworst is te verkrijgen bij alle LIDL filialen in Nederland.

Bron: Dagblad De Limburger, Duurzaam ondernemen

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.