Nieuws

Opleiding Gespecialiseerd Kok Dutch Cuisine met focus op Limburgse keuken start in Venlo

146 x bekeken

De opleiding Gespecialiseerd kok Dutch Cuisine zal vanaf september dit jaar beschikbaar zijn bij Gilde Food & Hospitality College in Venlo. In samenwerking met de organisatie van Dutch Cuisine komt de opleiding tot stand. De nieuwe opleiding vloeit voort uit de ambities van FoodLab Limburg, een concept waarbij bedrijfsleven en onderwijs samenwerken om trots op de regio, innovatie en praktijkgericht leren concreet vorm te geven.

Dutch Cuisine, Limburgse Cuisine

Dutch Cuisine wil de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zetten. Met deze samenwerking wordt een opleiding in Limburg tot gespecialiseerd kok op niveau 4 mogelijk, waarbij wordt ingezoomd op kennis van producten uit de regio.
Projectleider vanuit Gilde Opleidingen voor FoodLab Limburg, André Duijghuisen, ziet de nieuwe opleiding als een belangrijke stap voor de culinaire ambities in Limburg: "In Limburg hadden we geen opleiding Gespecialiseerd Kok niveau 4 meer vanwege het krimpend aantal studenten in de regio. Terwijl er wel een behoefte ligt vanuit de regionale arbeidsmarkt. Nu we gaan samenwerken met de Dutch Cuisine organisatie, komt dat weer binnen handbereik. En met een Limburgse insteek kunnen we de mooie producten en bereidingen van ons eigen land uitdragen op een duurzame manier. Met een sterke, vernieuwende agrofoodsector is er zo veel potentieel!"

Den Bosch en Sneek gingen ons voor

Op het Willem I College in Den Bosch en op het ROC Friese Poort in Sneek gingen eerder al niveau 4 opleidingen Gespecialiseerd Kok | Dutch Cuisine van start. Studenten werken zo mee aan de horeca en keuken van de toekomst en denken na over actuele voedingsthema’s zoals transparantie, voedselzekerheid, duurzame productie, gezondheid en consumptie.

5 principes van Dutch Cuisine

SVH Meesterkok Albert Kooy heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de opleiding Gespecialiseerd Kok | Dutch Cuisine. De Dutch Cuisine filosofie is 100% duurzaam en gebaseerd op 5 principes:

  1. Cultuur: Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden
  2. Gezond: Goed voor ons en onze aarde
  3. Natuur: Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt
  4. Kwaliteit: We kopen, koken en eten bewust
  5. Waarde: We werken aan resultaten voor morgen

Limburgse horeca kan nog meer met Limburgse producten

Dutch Cuisine wordt ook omarmd in Noord-Brabant. De Coöperatie Kempengoed (Brabants Streekgoed) voerde afgelopen jaar een project in samenwerking met Dutch Cuisine uit om Brabantse streekproducten op de kaart te zetten bij de regionale horeca.
FoodLab Limburg verwacht dat de samenwerking met Dutch Cuisine ook op het vlak van promotie van regionale producten richting de horeca zelf nog kansen biedt. Concrete plannen worden gemaakt in de loop van het jaar.

Meer info over de opleiding >

Meer informatie over FoodLab Limburg >

Bronnen: Dutch Cuisine, Gilde Opleidingen, FoodLab Limburg

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.