Nieuws

Dutch Mushroom Center in ontwikkeling op Brightlands Campus Venlo

242 x bekeken

Mushroom Valley in Venlo werkt al drie jaar aan nieuwe inzichten op gebied van onderzoek, onderwijs en ontwikkeling in de paddenstoelensector. Op de partnerbijeenkomst vorige week werd teruggekeken op de eerste drie jaar en nagedacht over de stappen voor 2020. De realisatie van een Dutch Mushroom Center, een internationaal kenniscentrum, is één van die stappen.

Focus

Het internationale platform Mushroom Valley heeft niet stil gezeten de afgelopen jaren. Na de kick-off in 2017 volgde een jaar later de Nationale Paddenstoelen Dag. En in 2019 was Mushroom Valley zichtbaar op de internationale paddenstoelendagen in Den Bosch met het project 'Word jij ook zo high van paddenstoelen?'.

De inzet op zowel branding, educatie, innovatie, netwerk, big data en markt gaf de partners echter het gevoel dat er te weinig focus in de activiteiten was aangebracht. Na een intensieve discussie over de uit te zetten koers besloten de partners Mushroom Valley een vervolg te geven met meer aandacht voor betrokkenheid en zichtbaarheid.

Opleiding

Mushroom Valley gaat zich doorontwikkelen tot het kenniscentrum voor de wereldwijde paddenstoelensector. Dit betekent de realisatie van een Dutch Mushroom Center op de Brightlands Campus Greenport in Venlo. Komend jaar is gereserveerd voor de nadere uitwerking van de plannen. De realisatie is uiterlijk voor het jaar erna gepland.

Opleiding voor nieuwe vakspecialisten komt centraal te staan bij het het realiseren van het nieuwe paddenstoelencentrum. De wereldwijde ontwikkelingen laten de champignonproductie snel groeien. Jack Lemmen van GTL-Europe: “Door de snelle groei is er wereldwijd behoefte aan vakmensen in welk onderdeel van de keten dan ook. Opleiding is hetgeen wat ons allemaal verbindt dus leg daar je focus op.”

In samenwerking met Mushroom Office gaat Mushroom Valley de uitdaging aan om deze ambitie te realiseren. Mark den Ouden van Mushroom Office: “Via onze nieuw ontwikkelde E-course Mushroom Signals Essentials als basis én de Mushroom Signals Extended voor de gevorderde (komend jaar gepubliceerd) wordt een steeds completere opleiding voor nieuwe (internationale) vakmensen uitgerold. Deze opleidingen combineren met een live training met bedrijfsbezoeken in Nederland creëert nieuwe kansen voor de hoogstaande toeleveringsbedrijven. Samen met Mushroom Valley kunnen we snel het bereik in de champignonwereld vergroten, om daadwerkelijk iedereen te bereiken waar kennisbehoefte is.”

Podium

De ontwikkeling van een Dutch Mushroom Center zal als een magneet gaan werken op de internationale wereld, die daarmee verleid wordt de kennis op Brightlands op te doen. Bedenker Jan Klerken van Scelta Mushrooms: “Een fysiek Dutch Mushroom Center is een podium waarin gastronomie, educatie, promotie en nieuwe ontwikkelingen hand in hand gaan.”

De Brightlands Campus Greenport Venlo staat in het teken van gezonde voeding en is met een leerstoel “Gezonde voeding voor de jeugd” en de Kids University for Cooking “Kokkerelli” een ideale voedingsbodem om de champignon een podium te geven. Directeur Saskia Goetgeluk van de Brightlands Campus Greenport Venlo: “Het Dutch Mushroom Center is een prachtige ontwikkeling en past goed binnen de campus waarbij het draait om gezonde en veilige voeding. Het stimuleert niet alleen kennisontwikkeling en verspreiding, maar zal ook de regionale verbinding een positieve impuls geven.”

Ook gedeputeerde Hubert Mackus juicht de ontwikkeling toe: “De champignon is het voorbeeld van gezonde en duurzame voeding en dit cluster van ondernemers geeft zichtbaar inhoud aan de Brightlands gedachte van samenwerking.”

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.