Nieuws

EU beperkt mogelijkheden in plantveredeling

189 x bekeken

Een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie zet een rem op de genetische modificatie van planten. Hierbij wordt er geknipt in het DNA van de plant om deze van nieuwe eigenschappen te voorzien. De uitspraak houdt in dat nieuwe veredelingstechnieken zoals bijvoorbeeld CRISPR-Cas vanaf nu vallen onder de regelgeving voor genetische modificatie.

Genetische modificatie is een moderne variant van klassieke veredeling die veel sneller gaat, maar waarvan de langetermijneffecten op het ecologisch systeem nog niet geheel duidelijk zijn. De Nederlandse brancheorganisatie van kwekers, Plantum, ziet de innovatiekracht van Europese boeren afnemen door deze uitspraak. Milieuorganisaties zoals Greenpeace zijn blij met de uitspraak omdat er nu meer oog is voor de mogelijke risico’s van deze technieken.

Critici waarschuwen dat de gevolgen van deze nieuwe technologieën hetzelfde kunnen zijn als die bij genetische modificatie. Wijzigingen in het DNA van de plant kunnen positieve effecten hebben, zoals bijvoorbeeld een aardappel die beter tegen de droogte kan, maar een maïssoort die ongevoelig is voor onkruidbestrijding kan ook gaan woekeren. Er wordt verwacht dat bedrijven die bezig waren met de nu verboden onderzoektechnieken hun heil zullen zoeken in de Verenigde Staten, waar er geen ban is op deze technieken.

Bron: NOS

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.