Nieuws

Experiment: blauwe bessen telen onder een dak van zonnepanelen

530 x bekeken

Wouter Aerts uit Broekhuizen is niet zomaar een blauwe bessenteler. Hij is ook een techneut en een uitvinder. Zo kwam hij zelf op het idee om zijn blauwe bessen te telen onder een dak van zonnepanelen. Hij hoopt hiermee het zachte fruit te beschermen tegen weersomstandigheden en tegelijkertijd energie op te wekken. De sensoren van Yookr helpen bij het analyseren van de resultaten.

Zo werkt het

De zonnepanelen rusten op een constructie die zo'n 2,5 meter hoog is. Ze zijn verwerkt in een transparante plaat, die voldoende zonlicht moet doorlaten om de bessen te laten groeien. Het dak biedt bescherming tegen extreem weer, wekt energie op en geeft bovendien de mogelijkheid om regenwater op te vangen. De planten zelf staan in lange goten die 40 centimeter van de grond staan. Op de vrije bodem komen gewassen die nuttig zijn voor de bestuiving en bestrijding van ongedierte.

Investeren

Geld en tijd, dat is wat Aerts nu eerst moet investeren voordat hij weet of zijn experiment zal slagen en voldoende winstgevend zal zijn. Garanties heeft hij niet, behalve dat hij sowieso verbeteringen zal moeten doorvoeren. Daarom wordt het experiment uitgevoerd naast de reguliere teelt in de buitenlucht.

Meten is weten

Het bedrijf Yookr levert sensoren, waarmee metingen worden gedaan om de effecten te kunnen analyseren. Wat is de hoeveelheid groeilicht? Wat zijn de verschillen ten opzichte van de blauwe bessenteelt in de open lucht? Hoeveel verdamping vindt er plaats onder de panelen en wanneer moet er water gegeven worden? Wanneer is de blauwe bes oogstrijp? De eerste concrete resultaten worden pas volgend jaar verwacht.

L1mburg bezocht Hayberries B.V. en maakte er deze rapportage:

Bron: L1mburg en Yookr

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.