Nieuws

Fruitboomkwekerij Fleuren innoveert: van knipboom tot koolstofvastlegging

311 x bekeken

Fruitboomkwekerij Fleuren uit Baarlo bestaat al bijna honderd jaar. Henri Fleuren startte het bedrijf in 1922 en onder zoon Karel werd het een belangrijke internationale speler. Inmiddels is het de beurt aan de derde generatie, met Han Fleuren aan het roer van het bedrijf. Rode draad door de jaren heen is innovatie, op verschillende niveaus.

Knipboom

Nieuwe Oogst ging in gesprek met Yannick Smedts, medewerker bij Fleuren, om meer te weten te komen over de innovatiekracht van het bedrijf. "We blijven altijd naar antwoorden zoeken op vraagstukken waar we tegenaan lopen," vertelt Smedts. "We blijven door de jaren heen een innovatief bedrijf en proberen het productieproces continu te verbeteren: betere machines, nieuwe rassen, software om de bedrijfsprocessen te optimaliseren."

Het zoeken naar verbetering is geen recente ontwikkeling binnen de fruitboomkwekerij. Zo introduceerde Karel Fleuren in de jaren zeventig de zogenaamde 'knipboom', een innovatieve snoeimethode die de fruitwereld internationaal veroverde. Sinds die tijd is het bedrijf aanzienlijk gegroeid. Momenteel worden op zo'n 130 hectare ieder jaar 1,6 miljoen peren-, appel-, pruimen- en vooral kersenbomen geplant. Die zijn bestemd voor professionele fruittelers in heel Europa. Het bedrijf teelt ook appelbomen in Servië om de Oost-Europese markt direct te bedienen.

Precisielandbouw

De innovatiefocus van Fleuren ligt momenteel op precisielandbouw. Smedts introduceerde deze aanpak bij Han Fleuren, nadat hij er zelf mee in aanraking kwam bij een aardappelteler. Het heeft inmiddels geleid tot vier nieuwe bedrijven: Fleuren Tech, een opbrengstvoorspeller; Soilmasters, een samenwerking om bodems te scannen en bemonsteren, WolkyTolky, een weermeetstation speciaal voor agrarisch ondernemers en AgroWizard, een online platform waar telers via data meer zicht krijgen op percelen. Dit laatste bedrijf is een joint-venture dat onlangs het eerste product lanceerde: de TreeWizard, een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel meet.

Bodemmoeheid

Een specifiek verschijnsel waar de boomkweker oplossingen voor zoekt is bodemmoeheid. Dat wil zeggen dat de groei en opbrengst van fruitbomen fors achterblijven als op dezelfde grond nieuwe aanplant komt. "Het betekent dat wij elk jaar tot over de grens met Duitsland op zoek gaan naar 65 hectare pachtgrond om al het plantmateriaal ook uit te kunnen planten", zegt Smedts.

Om dat tij te keren, wordt nu op 4 hectare grond een eiwitmengsel uitgestrooid en luchtdicht afgesloten. Op die manier ruimen bacteriën de ongewenste schimmels op, alvorens het bodemleven weer zijn gang kan gaan.

Koolstofvastlegging

Om de bodemgezondheid verder te verbeteren, wil de kwekerij meer koolstof vastleggen. "Want dat is de brandstof voor het bodemleven", weet Smedts. "Uiteindelijk gaat precisielandbouw ons helpen om niet alleen efficiënter en goedkoper te werken, maar ook om inzichtelijk te maken hoeveel koolstof we in de bodem en het plantmateriaal vastleggen en welke bijdrage we dus aan het klimaat kunnen leveren."

Net als veel tuinders loopt ook Fleuren aan tegen de beperkende mestwetgeving, waardoor ook de bodems met voldoende organische stof onvoldoende meststoffen krijgen toegediend. "We vragen eigenlijk van onze fruitbomen dezelfde topprestatie als van een Olympiër die op twee sneetjes brood een toptijd moet lopen. Dat is dus niet vol te houden."

Minder suikers

Ook op het gebied van gezonde voeding zoekt Boomkwekerij Fleuren naar nieuwe oplossingen. Dat begint bij een gezonde bodem, maar het krijgt ook in de teelt speciale aandacht. "Dat kan met extra aandacht voor vezelrijke vruchten en de antioxidanten in fruit die goed zijn voor het menselijk lichaam. En door appels te kweken met minder suikers, maar wel voldoende smaak."

De vrouw en zus van Fleuren, Corine en Mieke, startten in 2010 met de online verkoop van kleine appelbomen voor de consumentenmarkt. MiniTree is inmiddels een internationaal opererend bedrijf. "Het eerste idee was om zoveel bomen te verkopen dat er een mooie vakantie van was te bekostigen. Nu loopt het zo goed dat de familie bijna niet meer op vakantie kan."

Bron: Nieuwe Oogst


Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.