Nieuws

Gratis online cursus over 'Kunstmatige Intelligentie' voor de Agri & Food sector

248 x bekeken

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft in samenwerking met de Topsector Agri & Food en Groenpact de eerste AI-cursus voor de sector Agri en Food ontwikkeld. Een gratis online cursus die groene ondernemers en groene studenten meer inzicht wil geven in het begrip Artificiële Intelligentie (AI) en de toepassingen hiervan in de sector.

"AI is een term die niet direct bij iedereen in de sector Agri en Food bekend is. Sterker nog, wellicht zal men AI of KI eerder associëren met artificial insemination of kunstmatige inseminatie", aldus de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) over de eerste AI-cursus voor de sector Agri en Food. "Echter, AI ontwikkelt zich razendsnel en wordt veelvuldig toegepast in de sector Agri en Food. Daarom is het van belang dat iedereen in de sector zich een bepaalde mate van basiskennis over AI eigen maakt. Begrippen als smart farming en big data zullen de komende jaren een hoofdrol spelen in de volgende stap naar een efficiënte en duurzame voedselproductie."

"Tijdens de cursus wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd wat artificiële of kunstmatige intelligentie is”, vult Lorella van der Hooft van de Nederlandse AI Coalitie aan. "En hoe het al wordt toegepast, zonder dat je het misschien zelf in de gaten hebt. Bijvoorbeeld in het programmeren van machines zodat er efficiënter en tegelijkertijd duurzamer geproduceerd kan worden.”

Concrete voorbeelden

In de praktijk wordt zelfs al zoveel gebruik gemaakt van AI-toepassingen dat de cursus volop gevuld kon worden met concrete voorbeelden. Koeien met hals- en pootsensoren, drones die helpen in de appelteelt en robots die door middel van deep learning precies de juiste rozen kunnen plukken. "Maar naast vernieuwende technieken zijn er natuurlijk ook uitdagingen en ethische dilemma's. Wat gebeurt er met alle data en hoe diervriendelijk is het werken met AI-modellen eigenlijk? Ook deze thema's komen in de cursus aan bod."

Elf modules

De AI-cursus voor de sector Agri en Food bestaat uit elf interactieve modules van 8 tot 15 minuten met video's die praktische toepassingen van AI in de sector weergeven. De cursus neemt in totaal zo’n 2,5 uur in beslag en de modules bestaan uit een afwisseling van lesstof, video’s en interactieve elementen. In de cursus worden onderwerpen als big data, algoritmen en machinelearning aangesneden en wordt er vooral ingegaan op de vraag: hoe wordt dit alles toegepast binnen de sector? "Je hoeft geen computerexpert of wiskundige te zijn om deze cursus te volgen", vertellen de initiatiefnemers. "Na het voltooien van deze cursus hebben deelnemers een goed beeld van hoe AI in de sector kan worden toegepast en wat dat concreet voor iemand en zijn of haar werk betekent. Je kunt je eigen tempo en volgorde bepalen en na afloop ontvang je een certificaat."

Vanaf nu

De AI-cursus voor de sector agri en food is ontwikkeld in samenwerking met Jim Stolze van Stichting Lowercase, die eerder de AI-Zorg cursus en de Nationale AI-cursus ontwikkelde. Deze laatste cursus werd voltooid door meer dan 300.000 mensen. De AI-cursus voor Agri en Food is vanaf nu te volgen via https://agrifood.ai-cursus.nl.

Bron: Stal & Akker

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.