Nieuws

Groenten en fruit als apotheek voor de gezondheid

328 x bekeken

Dat groenten en fruit gezond voor je zijn is geen nieuws, maar welke versproducten nu precies welke gezonde inhoudsstoffen bevatten is nog altijd lastig aan te tonen. Dit gat in de onderbouwing van de gezondheidseffecten van groenten en fruit moet gedicht worden met het topsectorproject 'De Waarden van Groenten en Fruit'. Hierin worden twee innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om te kunnen definiëren wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groenten- en fruitsoorten zijn.

Innovatief challenge model

Eén van de betrokken onderzoekers is Hidde van Steenwijk, PHD-kandidaat van Universiteit Maastricht. Hij werkt aan een innovatief challenge model, waarbij naar het hele plaatje van gezondheid gekeken wordt, in plaats van naar één klein effect van één stof. Is er een oorzaak-verband relatie tussen de inname van bepaalde voedingsstoffen en gezondheidseffecten? De onderzoekers hopen in de toekomst een combinatie van stoffen en gezondheidseffecten van het hele product te kunnen meten.

Van kennisinstelling naar bedrijfsleven

Het project is een samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen en bedrijven. De meetmethode wordt ontwikkeld door HAS Hogeschool en Avans, voor de onderbouwing van de gezondheidseffecten van groenten en fruit is Maastricht University betrokken en het onderzoek wordt uitgevoerd bij het Food Claims Centre op Brightlands Campus Greenport Venlo.

Door deze combinatie van kennisinstellingen wordt zowel de wetenschap als het toepassen van kennis een stap dichter bij het bedrijfsleven gebracht. Met een betere onderbouwing van de preventieve gezondheidswaarde van versproducten kunnen nieuwe markten worden geopend alsmede de prijsvorming en vergroting van het marktaandeel positief worden beïnvloed.

Overtuigen

Hidde van Steenwijk over de mogelijkheden van het onderzoek. "Slechts 16% van de mensen eet 200 gram groente per dag. Daar is dus nog een wereld te winnen. En als je goed duidelijk kunt maken waarom dat zo belangrijk is, heb je ook een belangrijke troef in handen om mensen te overtuigen om dat dan ook echt te gaan doen. Dat is dus interessant voor bedrijven die zaden veredelen en voor telers."

Wil je het volledige interview met Hidde van Steenwijk over zijn onderzoek lezen? Je vindt het op de website van Brightlands.

Bron: Brightlands

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.