Nieuws

HAS Hogeschool maakt agrofood professionals future-fit met bedrijfsopleidingen

267 x bekeken

HAS Hogeschool bereidt met een breed pakket aan opleidingen op het gebied van agro, food en tech, jongeren voor op een carrière in de agrofoodsector. Maar ook voor doorgewinterde professionals biedt HAS mogelijkheden om kennis en vaardigheden uit te breiden. Waarom het blijven leren en ontwikkelen zo belangrijk is, vertelt Anouk van Rossum, business developer bedrijfsopleidingen bij HAS Hogeschool.

Goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor de innovatie en het succes in de groene sector. Zeker met het oog op de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzame productie, klimaat en leefbaarheid. HAS biedt voor deze sector voltijdonderwijs, maar ook bedrijfsopleidingen, cursussen, (in-company) training en coaching. Anouk vertelt: “Daarin zoeken we voortdurend naar aansluiting op ontwikkelingen en actuele vraagstukken in de sector. Goed voorbeeld is de stikstofproblematiek. Komend studiejaar komen we met een breed palet aan cursussen. En leiden we coaches op die boeren helpen bij het nemen van maatregelen om de stikstofemissie te reduceren.”

Risicoanalyse

Ze vervolgt: “Ander voorbeeld is de coronacrisis. Met de horeca als enig afzetkanaal, zijn veel agrofoodbedrijven wakker geschud. Een crisissituatie als deze vraagt erom dat ondernemers hun risicoanalyse opnieuw tegen het licht houden. Met zo’n vraagstuk gaan we dan aan de slag. We onderzoeken of er cross-overs zijn met andere sectoren, zodat het aanbod dat we ontwikkelen breed toepasbaar is. In dit geval werken we aan nieuw aanbod op het gebied van risicomanagement.”

Future-Fit

Functies in bedrijven veranderen en medewerkers hebben steeds weer nieuwe kennis en vaardigheden nodig. “Steeds meer bedrijven benaderen ons voor het opzetten en inrichten van een eigen bedrijfsacademie. Juist omdat we als HAS zo sterk geworteld zijn in de sector, weten wij wat er nodig is om medewerkers future-fit te houden. Dat geldt ook voor het bieden van (online) cursussen of in-company trainingen. Zo starten we na de zomer voor de derde keer op rij met een in-company training plantfysiologie bij Dümmen Orange. Teeltspecialisten vanuit de hele wereld komen dan naar Nederland om hun kennis bij te spijkeren. Vanzelfsprekend maakt ons dat trots.”

Veranderen

Wendbaarheid en innovatie vraagt om een leven lang leren. Anouk stelt: “Daarbij geldt: wacht niet op veranderingen, maar verander zelf. Als deelnemers na een training weer overgaan op de orde van de dag, doen wij iets niet goed. Wij willen dat er een knop omgaat, dat zij ècht aan de slag gaan met de nieuw verkregen inzichten en ervaringen.”

Interesse in de mogelijkheden? Voor een overzicht van bedrijfsopleidingen en cursussen kijk je hier.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.