Nieuws

Hippisch College Cittaverde ontvangt bijna 2 miljoen voor kwaliteitsslag

Citaverde in Roermond heeft 1,9 miljoen euro gekregen om de mbo- paardenopleiding te verbeteren zodat het beter kan aansluiten op de vraag van het Limburgse hippische bedrijfsleven. Het Hippisch College Limburg zal meer arbeidsmarktrelevant onderwijs bieden en het praktijkonderwijs in de hippische opleidingen integreren. De verwachting is dat hiermee een kwaliteitsslag gemaakt kan worden waarmee mbo-studenten beter voor bereid zijn op wat de paardensport en -houderij van personeel vraagt.

Drie profielen

De bijna 2 miljoen is afkomstig van het Rijk, de provincie, diverse gemeenten en het bedrijfsleven. Met het geld wordt de bestaande opleiding ingericht naar drie profielen. Directeur Charlotte Custers. "In plaats van één brede opleiding creëren we één profiel gericht op de paardenhouderij, één voor instructeurs en één voor toeleveranciers. Na een eerste jaar waarbij de scholieren kunnen proeven aan alle drie de facetten, kunnen ze kiezen voor het profiel dat het beste bij hen past."

Regioleren

Ook wordt een deel van het lesprogramma bij de bedrijven zelf gehouden onder de noemen regioleren. Zo lopen eerstejaars studenten één dag per week mee op een stageplaats. Custers: "Op de verschillende stageplekken ervaren studenten hoe breed de sector is. De ene keer is dat bij een fokker, de andere keer bij een manege of in een paardensportwinkel.” Ook krijgen de leerlingen één dag per week praktijklessen bij manege Op de Berg in Echt en het Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg. De rest van de week zitten ze op school in Roermond.

Personeelstekort

De investering is van belang omdat in Limburg de sector al langer te maken heeft met een personeelstekort. De fokkerijen, maneges, dressuur- en springstallen, vervoerders, recreatiebedrijven en winkels hebben allerlei vacatures. Circa 40 hippische ondernemingen en verenigingen hebben samen met Citaverde dit grote verbeterplan opgesteld om op deze vraag in te kunnen spelen.

bronnen: Agriholland, De Limburger, 1Limburg
Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.