Nieuws

Innovatief Limburgs agro-meetstation ontwikkeld

686 x bekeken

Luc Verkoelen uit Kessel en zijn compagnons Han Fleuren van fruitboomkwekerij Fleuren en diens onderzoeksmedewerker Yannick Smedts ontwikkelden Wolky Tolky: een innovatief meetstation waarmee agrariërs real-time de omstandigheden van hun akkers en boomgaarden kunnen volgen. Temperatuur, bodemvochtigheid, groeisnelheid en andere factoren worden gemeten en daarop worden voorspellingen gedaan.

Een teler van Chinese kool testte de innovatie op zijn akker. Toen de weersomstandigheden prima in orde leken, maten de sensoren een hoger dan gewenste kerntemperatuur en adviseerden beregening. Hiermee werd zijn oogst gered. „Aan het einde van de week was hij de enige teler die de kool op de veiling aanvoerde en daarmee ook een goede prijs voor zijn product kreeg”, vertelt Luc Verkoelen.

Groeiende behoefte aan detailcijfers

Verkoelen is van beroep software-architect en runt een weerstation in Kessel. Hij levert al jaren meteo-info aan Fleuren, die meer accurate cijfers opleverden dan wat de KNMI-weerstations in Ell en Arcen registreerden.
De boomkwekerij van Fleuren heeft tegelijkertijd te maken met meer versnippering van teeltgebieden door oprukkende woonwijken en industrieterreinen. Teeltgebieden komen daardoor verder uit elkaar te liggen en controles op locatie worden dan zeer tijdrovend. Bestaande meetstations waren wel beschikbaar, maar erg kostbaar met zo'n 10.000 euro per stuk. Niet interessant als je veel percelen hebt op grotere afstand van elkaar.

Klaar voor de markt

Een student bouwde een prototype, een groep studenten van Hogeschool Fontys in Venlo werkte deze verder uit. Een ingenieursbureau in Venlo ontwikkelde vervolgens de hardware en een stukje software. Verkoelen bouwde zelf de rest van de software, onder meer voor de app. De WolkyTolky kan nu de kinderziektes zijn verholpen en de assemblage is geregeld, breder vermarkt worden. Inmiddels zijn 75 exemplaren verkocht, en er staan nog 30 bestellingen open.

Een meetstation van Wolky Tolky

Voorspellingen

De WolkyTolky meet bijvoorbeeld neerslaghoeveelheden, windsnelheden, zonkracht, bodemvochtigheid, bladnattigheid en temperaturen. Deze data stuurt hij via de ‘cloud’ naar de smartphone van de gebruiker. Extra opties zijn mogelijk, zoals een metertje dat de groei van de stam of van vruchten checkt.
De data kunnen aan een computersysteem worden gekoppeld dat precies per perceel voorspellingen doet over de ziekterisico’s bij de gewassen. Zo kan de boer meteen maatregelen nemen. Voor de Heldense aspergeteler Teboza is een sensor aan het apparaat gekoppeld die de temperatuur op vier verschillende dieptes in de aspergebedden meet, van groot belang voor de productiviteit. Fruittelers worden gewaarschuwd voor nachtvorst en samen met het waterschap wordt gewerkt aan een rekenmodel dat wateroverlast kan voorspellen.

Groei door klimaatverandering

Door de klimaatverandering nemen extreme weersomstandigheden toe, zoals zware buien en langdurige droogte. Daarmee wordt de informatie die WolkyTolky levert belangrijker voor boeren. Verkoelen verwacht dan ook snelle groei van het bedrijf: „Over vijf jaar worden onze apparaten in heel Europa gebruikt, onze belangrijkste afzetmarkt, en oriënteren we ons op China en India. Ook hebben we dan vast personeel in dienst.” Een meetstation is verkrijgbaar vanaf 795 euro, aangevuld met een abonnement om de data te kunnen ontvangen.

Meer informatie over Wolky Tolky >

Bron: De Limburger, Wolky Tolky

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.