Nieuws

Innovatieplek: Dutch Mushroom Center in Venlo

297 x bekeken

De paddenstoel is een gezonde, duurzame, veelzijdige en lekkere delicatesse, waar consumenten over de hele wereld van genieten. Nederland loopt voorop als het gaat om paddenstoelenkennis, -grondstoffen, -technologie en -valorisatie. Om deze positie te behouden en verder uit te bouwen, komt er in Venlo een Dutch Mushroom Center.

Vanuit het Dutch Mushroom Center, met standplaats Brightlands Camus Greenport Venlo, gaan onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samenwerken aan een gezonde toekomst van de paddenstoel, met de focus op promotie, educatie, innovatie en gastronomie.

Een van de aanjagers is Guido Linders, BU director BVB-substrates. “Dutch Mushroom Center is het resultaat van een ambitieuze samenwerking in de paddenstoelensector. De gehele keten komt hier samen: van teelt en techniek tot aan verwerking en afzet. Het moet dé plek worden waar kennis op het gebied van paddenstoelen, grondstoffen, technologie en verwerking ontwikkeld, geborgd en gedeeld kan worden met de rest van de wereld.”

Samen sterker

Dit nieuwe centrum is volgens Guido hard nodig om als sector zichtbaar te blijven. “De wereldbevolking groeit. De voedselproductie staat onder druk en de vraag naar gezonde en duurzame voeding neemt toe. Paddenstoelen passen perfect in deze wereld en hebben veel potentie. Maar we zijn ook een relatief kleine sector, waar de vergrijzing toeslaat. Er stroomt te weinig nieuw talent in, de prijzen staan onder druk en kennis wordt nog te weinig gedeeld. Daar moet het Dutch Mushroom Center verandering in brengen. Door dit als hele keten met elkaar te doen, zetten we de sector op de kaart. Als collectief bereik je meer dan individuele ondernemer. Samen sta je sterker.”

Droom

Het Dutch Mushroom Center gaat zich richten op onderzoek, educatie, business en gastronomie. Guido: “Hiermee coveren alles wat de paddenstoel te bieden heeft en kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de vraag naar paddenstoelen stijgt en sector zijn positie verder kan versterken en uitbouwen.”

Het fysieke gebouw moet eind 2022 op Brightlands Campus Greenport Venlo gerealiseerd zijn. Tina: “Onze droom is dat het Dutch Mushroom Centrum het internationaal centrum wordt op het gebied van kennis en expertise door de hele paddenstoelenketen. De plek om samen te komen om te leren, te ontwikkelen, zaken te doen en te genieten van de paddenstoel.”

Meer weten over het Dutch Mushroom Center? Neem contact op met Tina Tijsma, business developer bij Brightlands Campus Greenport Venlo, via Tina.Tijsma@brightlands.com of 06-27 118 637.

Bron: Brightlands

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.