Nieuws

Innovatieve machine helpt Limburgse bessentelers bij oogst

583 x bekeken

In het Limburgse Melderslo heeft een samenwerking tussen technici en lokale boeren geleid tot een mooie innovatie in de blauwe bessenteelt. De nieuwe plukmachine van start-up FineField belooft het gebrek aan seizoensarbeiders op te lossen, door het werk van vele bessenplukkers over te nemen.

De blauwe bes en seizoensarbeid

De afgelopen jaren maakte de blauwe bes een enorme opmars in de supermarkten. Het gezonde imago van de vrucht maakte het in snelle tijd razend populair. De import groeide, maar ook het teeltoppervlak in eigen land. Het areaal in Nederland groeide van 530 hectare in 2010 naar 934 hectare in 2018, waarvan 575 hectare in Limburg.

Om de bessen te plukken, hebben Limburgse telers rond de 1650 arbeiders per seizoen nodig. Het zijn hoofdzakelijk arbeidsmigranten uit Oost-Europa, maar het wordt steeds moeilijker gegadigden te vinden. Ze hebben de banen in ons land voor het uitzoeken. Bessentelers en broers Marcel en Leon Driessen uit Melderslo liepen op hun bedrijf tegen precies dit probleem aan. Voor de oogst op hun 70 hectare land hebben ze tweehonderd plukkers nodig.

Technische hulp

In 2012 riepen de broers de hulp in van machinebouwer Mike Janssen en techneut Peter Geurts. Samen ontwikkelden ze een oogstkar, die ondersteunde bij het opvangen en afvoeren van de bessen in kratten. Dit bespaarde al mankracht in vooral de logistieke kant van het proces.

Deze eerste hulp was succesvol, maar er was ruimte voor verbetering. In 2018 verenigden de mannen zich in de start-up FineField, om zo een verbeterde machine te kunnen ontwikkelen. Een oogstmachine die meer bessen weet op te vangen dan de vorige, die blaadjes en takjes van de band blaast, meer kisten meeneemt en zonder tractor langs de struiken rijdt. Ter vergelijking: een plukker zonder machine kan 7 tot 8 kilo bessen per uur plukken, terwijl deze nieuwe machine wel 500 kilo per uur haalt met vier medewerkers.

De toekomst

Afgelopen bessenseizoen werd de machine succesvol getest en ontstonden ook suggesties voor verdere verbetering. Het doel is de machine volledig autonoom te laten werken, zonder aanwezigheid van plukkers. FineField hoopt dat in de verre toekomst seizoenarbeiders helemaal niet meer nodig zijn en telers het proces kunnen uitvoeren met uitsluitend vaste medewerkers.

Dat is goed nieuws voor de bessentelers, maar ook voor FineField. De verwachting is dat deze start-up op korte termijn zal uitgroeien tot een machinebouwer met tientallen medewerkers in dienst. Nu al is interesse getoond voor de machines vanuit de Verenigde Staten, waar het immigratiebeleid van president Trump voor schaarste van seizoensarbeiders zorgt in de landbouw.

Bron: Dagblad De Limburger

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.