Nieuws

Innovator Vertoro uit Geleen introduceert bio-olie uit lignine

255 x bekeken

Vertoro, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, verwacht begin 2019 het eerste vat bio-olie uit lignine te kunnen produceren. De bio-olie wordt uit
de celwanden van bomen en planten gemaakt en kan een alternatief vormen voor aardolie.

Afvalstof wordt waardevolle grondstof

Lignine is nu een afvalstof die als bijproduct vrijkomt bij de productie van papier en van biobrandstoffen; bioethanol. Op dit moment wordt de lignine nog verbrand.
Vertoro en haar ontwikkelingspartners zijn er echter in geslaagd om via een innovatief productieproces de lignine om te zetten in waardevolle bio-olie. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot. Michael Boot, CEO van Vertoro: “Als lignine wordt omgezet in olie en wordt gebruikt als alternatief voor aardolie, levert dat naar schatting een verviervoudiging van de economische waarde van lignine op. Alles wat je uit aardolie maakt, kun je uit lignine maken. Er is meer dan voldoende lignine.”

Proeffabriek in Geleen

In samenwerking met de TU/e, Universiteit Maastricht, Brightlands Chemelot Campus, InSciTe en DSM is het hele proces uitgewerkt en gepatenteerd. Vanaf volgend jaar wordt er een vat olie per dag geproduceerd in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. “We kunnen het tegen lage kosten maken en het is makkelijk over lange afstanden te vervoeren. Waarbij we gebruik kunnen maken van de pijpleidingen en tankers die nu gebruikt worden voor aardolie.”

CEO en co-founder Michael Boot, CTO en co-founder Panos Kouris, professor Emiel Hensen TU/e

Demofabriek

Chemelot Ventures en LIOF investeren vanuit de zogenaamde Seedfinanciering samen met de oprichters € 500.000 in Vertoro. Het geld wordt gebruikt voor opschaling van de productie. Doel is om in 2022 een productiefaciliteit op Chemelot te realiseren met een capaciteit van 10.000 ton bio-olie per jaar. Boot wil voor 2020 tien tot vijftien miljoen euro ophalen voor een demofabriek. “Wie als eerste een platform neerzet voor breed inzetbare ruwe olie uit biomassa en die voldoende snel kan opschalen, zal een dominante rol in de markt gaan spelen. Ik ga ervoor dat wij dat zijn.”

Lignineolie uit champost

Eerder dit jaar haalde Vertoro € 550.000 aan durfkapitaal op en werden er verschillende subsidies binnengehaald. Zoals een LIOF LimburgAgrofood subsidie van € 50.000 om de lignineolie te maken uit champignonmest, ook wel champost genoemd, wat ligninerijk is. Samen met professor Emiel Hensen van de TU/e kreeg Vertoro een startsubsidie van € 40.000 van het NWO-domein Toegepaste en Ingenieurswetenschappen.
Boot: “Het is mijn droom dat de prijs van een vat Vertoro’s lignineolie onder in beeld voorbij komt op zenders als CNN naast die van goud, fossiele olie en andere grondstoffen.”

bronnen: Innovation Origins, LIOF, Duurzaam Bedrijfsleven

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.