Nieuws

Jan Paul Rutten van Gulpener verkozen tot Ondernemer van het Jaar

222 x bekeken

Het begon met dik zestig Limburgse ondernemers, maar de jury was unaniem over de winnaar: Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij is uitgeroepen tot Limburgs Ondernemer van het Jaar. Hij nam de prijs woensdagmiddag in ontvangst in het eigen proeflokaal in Gulpen.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid stond centraal in deze editie van de ondernemersverkiezing van Dagblad De Limburger. Hoofdredacteur Roy op het Veld roemde de aanpak van Gulpener: "Jan Paul Rutten laat met zijn bedrijf zien dat duurzaam ondernemen ook mogelijk is met een gezond businessmodel. Ondernemen draait niet alleen om winst, maar ook om de wereld een stukje minder te belasten.”

Gulpener bouwt momenteel het meest duurzame brouwhuis van Europa. De doelstelling is ambitieus: het realiseren van een volledig fossielvrij brouwhuis. Dat betekent veranderingen in onder meer het brouwproces, de techniek en de energielevering.

Regionaal verbonden

De jury was ook zeer te spreken over de regionale verbondheid van Gulpener. De grondstoffen voor het bier worden ingekocht bij boeren uit de regio. Dat is goed voor de regionale economie en goed voor het milieu.

De gerst wordt geteeld op 450 hectare Limburgs land, door bevriende boeren van het familiebedrijf. Twee derde van de hop komt van hopkweker Wouters uit Reijmerstok. Ook bij de partners van Gulpener is duurzaamheid belangrijk. Veel telers werken biologisch en ze hebben allemaal het Planet Proof keurmerk.

Impact

Waar Gulpener het eveneens won van andere ondernemers is de impact van het merk. Het is een nationaal bekend bier, dat fungeert als ambassadeur voor Limburg. "Op de Zuid-Limburgse akkers met gerst zie je de bordjes: ‘Hier wordt geteeld voor Gulpener'."

Meer dan trots

De lezers van De Limburger kozen via een online stemming acht finalisten uit een lijst van 25 Limburgse ondernemers. Daaruit bleek dat Gulpener ook de absolute publieksfavoriet was. Het laatste woord was echter aan de vakjury, die tot dezelfde conclusie kwam. „Ze zijn ondernemend en principieel, met een enorme verbondenheid aan dorp en regio.”

Rutten nam woensdagmiddag de trofee in ontvangst uit de handen van Op het Veld. "Dit is heel bijzonder. Ik ben meer dan trots”, waren de eerste woorden van de winnaar. „Elke ondernemer zoekt zijn weg op zijn eigen manier en dit is dan toch voor mij en het bedrijf een enorme blijk van waardering.

Bron: De Limburger

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.