Nieuws

Judith van de Mortel (HAS) pleit voor meer aandacht bodem

208 x bekeken

In een interview met Brightlands pleit Judith van de Mortel, lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’ aan de HAS Hogeschool, voor meer aandacht voor de bodem.

"De bodem is een groot levend organisme, waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Het produceert (voedsel)gewassen, houdt de bodemvruchtbaarheid op peil, heeft het natuurlijke vermogen om ziekten en plagen te onderdrukken, zuivert water en breekt verontreinigingen af."

Kenniscentrum Bodem

Door bodemverdichting, klimaatverandering en intensief gebruik van de bodem voor landbouw loopt de kwaliteit van de bodem terug.
De HAS Hogeschool wil daarom een kenniscentrum Bodem opzetten in zowel Venlo als Den Bosch. Kennis over de interactie tussen plant en bodem kan dan beter gedeeld worden met onderwijs en bedrijfsleven, zodat de kennis ook daadwerkelijk toegepast wordt en ten goede komt aan een gezonde bodem.

Lange adem

Vanuit het lectoraat wordt al intensief samengewerkt met Brightlands Campus Greenport Venlo en de bedrijven op de campus. Via projecten als Plants4Plants en Bright 5 wordt ingezet op een vitale bodem en het verwaarden van reststromen.
Van de Mortel geeft wel aan dat het vitaliseren van de bodem een langdurig traject is en investeringen vergt. Een belangrijke factor is het gebruik van organische materialen zoals mest, hout en maaisel. Die geven de bodem een betere structuur en zo komt er meer zuurstof in de grond.

Lees het volledige artikel hier >

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.