Nieuws

Kansen en knelpunten van de Korte Keten - terugblik naar talkshow 'Meer eten uit de korte keten'

180 x bekeken

Als onderdeel van de serie 'De Hongerige Stad' vond op 16 juni in Pakhuis de Zwijger de talkshow 'Meer eten uit de korte keten' plaats. Aanleiding voor dit thema was de plotselinge populariteit van lokaal voedsel ten gevolge van de coronacrisis. Lokale boeren en voedselproducenten die hun afzet niet meer kwijt konden aan horeca, gingen op zoek naar creatieve oplossingen om hun producten direct te verkopen aan de consument. En de consument gaf gretig gehoor aan de oproep lokaal te kopen. Maar is het een tijdelijk fenomeen of heeft de korte keten de toekomst?

Talkshow

Aan tafel zitten Drees Peter van den Bosch, voorzitter van de Taskforce Korte Keten en Nadia Zerouali, kookboekenschrijver, chef en smaakmaker Flevocampus. In gesprek met presentatrice Natasja van den Berg delen zij hun visie op de toekomst van de korte keten. Andere experts als melkveehouder Irene Prinsen-Bruins en Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen Imke de Boer vullen de discussie aan met hun kennis en ervaringen.

Dat de coronacrisis een grote rol speelt is duidelijk. Het heeft kansen en hindernissen aan het oppervlak gebracht en het onderwerp aan de vraagkant op de kaart gezet. Positieve elementen als de samenwerking tussen partijen worden genoemd, maar ook obstakels als het opzetten van logistiek, de geringe afzetmarkt en de mentaliteit van de consument komen aan bod. De deelnemers zijn het eens over het belang van het doorpakken op het momentum.

Wil je de talkshow terugkijken? Dat kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

Meer korte ketens

Om je verder te verdiepen in de korte keten kun je terecht op de website www.meeretenuitdekorteketen.nl. Hier deelt de Taskforce Korte Keten de knelpunten, uitdagingen en antwoorden die in het afgelopen jaar in Nederland werden verzameld.

Op de website van de Taskforce Korte Keten lees je meer over de Taskforce en vind je in het nieuws een overzicht van wat er gebeurt op het gebied van de Nederlandse korte keten. Zo verscheen er onlangs een stuk over een mooi Limburgs korte keten voorbeeld, bakkerij De Bisschopsmolen.

Ook op Kiempunt Limburg vind je meer informatie over korte ketens in onze provincie. Limburgse ondernemers komen aan het woord, kennis wordt gedeeld en voorbeeldinitiatieven en ontwikkelingen worden belicht. Via deze link ontdek je er alles over. Of word lid van de Kiempunt Limburg groep 'Korte Ketens' en kom in contact met andere ondernemers en professionals.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.