Nieuws

LimburgAgrofood viert 100x innovatie

255 x bekeken

Het programma LimburgAgrofood bestaat pas sinds begin 2018, maar sindsdien ondersteunde LIOF financieel al 100 Limburgse agrofood-ondernemers bij hun innovatieve projecten. Een geweldig succes voor het programma én de sector.

Over LimburgAgrofood

De Provincie Limburg zet via het programma LimburgAgrofood (LA) in op de versterking van de agrofoodsector in Limburg. Met LIOF als uitvoerder is LA in februari 2018 gestart om ondernemers in de agrofoodsector te ondersteunen bij innovaties en het versterken van de concurrentiepositie van hun bedrijf. Doel van het programma was, naast het verbinden van ondernemers via online en offline communities, om 90 innovatieve projecten te initiëren, te ontwikkelen en financieel te ondersteunen in een periode van 3 jaar. Dit doel is na ruim 1½ jaar al overschreden.

Hubert Mackus, Gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit: “De Provincie Limburg ondersteunt vol overtuiging het programma LimburgAgrofood. We zijn trots op de innovatiekracht van Limburgse agrofood-ondernemers”.

Cross-overs met maakindustrie en logistiek

In de video onderaan dit nieuwsbericht vertellen verschillende ondernemers over hun innovaties en ambities. De overeenkomst tussen alle ondernemers is dat ze hun bedrijf en de sector naar een hoger plan willen tillen. Veel van de LimburgAgrofood initiatieven zijn sterk gekoppeld aan ontwikkelingen als robotisering, sensoriek, big data en Internet of Things. Via nauwe cross-overs met de maak- en logistieke sector zijn veel nieuwe innovatieprojecten geïnitieerd.

Gedreven door deze nieuwe en cross-sectorale ontwikkelingen leveren de ondernemers een bijdrage aan relevante maatschappelijke thema’s zoals kringlooplandbouw, gezonde en duurzame voeding. Zo gebruikte Piglets Treatment Systems het innovatieproject van LA om een prototype te ontwikkelen voor een antibioticapistool. Hierdoor wordt de hoeveelheid antibiotica gereduceerd en ontstaat transparantie in de varkensketen.

Aardbeienteler Brookberries nam via LIOF deel aan twee kennistrajecten om onderzoek te doen naar gezonde stoffen in aardbeien en om big data te benutten voor inzicht in het effect van lichttypen op inhoudsstoffen en smaak.

FreeSoil maakt een biologische compost die verrijkt is met micro-organismen als alternatief voor kunstmest en gewasbescherming voor gezondere planten, levendigere bodem en hogere opbrengst en kwaliteit van gewassen.

En via het innovatieproject gaat FI&S plantaardige alternatieven voor kookham, bacon en spek ontwikkelen door oesterzwamvoetjes te regenereren.

Wat kan LIOF agrofood ondernemers bieden?

Ondanks deze mijlpaal zit LA’s missie er zeker nog niet op. De Business Developers van LA blijven ondernemers helpen met innoveren en groeien. Dat kan op financieel gebied, maar bijvoorbeeld ook door een idee te vertalen naar een businessplan, of de optimalisatie van een bestaand businessplan. Ook blijft Kiempunt Limburg de plek waar LIOF samen met partners kennis deelt over innovaties.

Meer weten? Neem dan contact op met LIOF.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.