Nieuws

Limburgs AgXeed ontvangt financiering voor landbouwrobot

372 x bekeken

Het Limburgse bedrijf AgXeed behoort tot de drie Nederlandse opschalende ondernemingen die via de allerlaatste ronde van het EIC Accelerator programma van Horizon 2020 samen ruim 18 miljoen euro steun ontvangen. Agxeed uit Oirlo ontwikkelt de autonome landbouwrobot Agbot, waarvan er dit jaar tien bij geselecteerde Europese akkerbouwers aan het werk gaan.

De Agbot is een smart-farming platform. Het gaat om een combinatie van lichte autonome machines die te combineren zijn met de huidige machines van de boer en virtuele planningstools die complexe teeltwerkzaamheden mogelijk maken. Met dit systeem hoeven er minder zware machines de akkers op. Daardoor blijft de bodemstructuur beter behouden, hetgeen de opbrengst en de kwaliteit van de oogst ten goede komt. Ook is de Agbot besparend in arbeid en energie. Zo draagt AgXeed structureel bij aan het verbeteren van de productiviteit, terwijl het de impact op het milieu minimaliseert.

EIC Accelerator

Van de totaal 4163 bedrijven die een voorstel indienden, kregen uiteindelijk 38 Europese bedrijven financiering. De EIC Accelerator is onderdeel van de Europese Innovatieraad. Het helpt innovators, ondernemers, scale-ups en wetenschappers te groeien door middel van financiering en ondersteuning. Met het instrument kunnen de bedrijven maximaal 2,5 miljoen aan subsidie en maximaal 15 miljoen aan financiering krijgen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunde de Nederlandse bedrijven met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de interviews. Naast AgXeed kreeg ook Deep Branch, een Brits-Nederlandse biotechbedrijf dat een proeffabriek bouwt in Geleen, een financiering uit de EIC Accelerator.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.