Nieuws

Limburgs veevoerbedrijf Nijsen ambassadeur van verspillingsvrije week

360 x bekeken

Veevoeder Nijsen company uit Veulen (LB) is ambassadeur van de Verspillingsvrije week (7 tot en met 13 september). Volgens het bedrijf zijn varkens en kippen dé sleutel tot reductie van verspilling. Nijsen maakt gebruik van reststromen vanuit de voedselindustrie om veevoer te maken voor de pluimvee- en varkenssector.

John Geurts, directeur Nijsen company: „We voorkomen verspilling van grondstoffen en nutriënten door reststromen uit de levensmiddelenindustrie te gebruiken als grondstof in de diervoeders die we produceren. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of kippenvoer."

Onder meer pluimveebedrijf Kipster (Castenray, LB) is klant van Nijsen. Er komt van alles terug naar de fabriek om te worden verwerkt. „Denk aan snijresten, (retour)brood, koek, snoep, deeg, siropen en sauzen. Varkens en kippen zijn de ideale bondgenoten om verspilling tegen te gaan. Restproducten worden verwerkt tot hoogwaardig diervoeder, dat in de vorm van een duurzaam en lekker stukje vlees of ei weer op het bord van de consument belandt."

Dier- en insectenmeel

Binnenkort komen daar ook producten bij uit de vleesverwerkende industrie. Onlangs gaf het Europese Parlement toestemming voor het toelaten van restproducten van slachtdieren (diermeel) en insectenmeel in diervoeders. Een positieve ontwikkeling aldus Geurts: „Het hergebruik van deze grondstoffen draagt bij aan kortere, circulaire ketens. Zo hoeft Nederland minder plantaardige eiwitten, zoals soja, te importeren en wordt een belangrijke impuls gegeven aan de gewenste eiwittransitie. Hoewel diermeel binnenkort weer toegelaten is, zijn er wel strikte regels verbonden aan de toepassing van dier- en insectenmeel. Voedselveiligheid blijft belangrijkste criterium."

Brabantse stichting

De actieweek is een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, dat momenteel campagne voert met reclamespotjes op nationale tv. De organisatie kent een grote Brabantse inbreng en zit gevestigd in Veghel. De provincie Brabant, Foodtech Brainport, gemeente Meierijstad, Rabobank, het Voedingscentrum en de Wageningen Universiteit staan genoemd als 'dragende organisaties'.

Bron: Stal & Akker

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.