Nieuws

Agrofood sector innoveert met hulp van Limburgse studenten

1600 x bekeken

Nieuw talent bepaalt mede de toekomst van de bedrijven in de Limburgse agrofood sector. Juist daarom is het zo belangrijk dat studenten hun kijk op die toekomst kunnen presenteren aan het bedrijfsleven. Een win-win; talent krijgt de kans om zich door te ontwikkelen in de praktijk en bedrijven in de regio kunnen optimaal gebruik maken van de frisse blik van jonge aanwas.

Om studenten en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen, is in 2019 voor het eerst GROW georganiseerd, een matching event waar studenten een podium krijgen voor de presentatie van hun afstudeeropdracht om zo in contact te komen met het bedrijfsleven.
Vanwege Corona is de 2e editie van GROW dit jaar niet doorgegaan. Om studenten toch een podium te kunnen bieden, hebben de initiatiefnemers (Provincie Limburg, Brightlands Campus Greenport Venlo, LIOF, LLTB en de Limburgse onderwijsinstellingen) de handen ineen geslagen om jou via een uniek artikel hier op Kiempunt, alsnog kennis te laten maken met de studenten en hun innovatieve voorstellen.

Zo kunnen topstudenten in Limburg ook dit jaar hun innovatieve agro & food product- en conceptideeën aan potentiële werkgevers en andere geïnteresseerden presenteren. Is je interesse gewekt? Neem dan contact op met de studenten via LinkedIn of de betreffende onderwijsorganisatie.

Bekijk de projecten

HAS: van hogeschool naar expertisecentrum

Op 18 juni 2020 werd de eerste editie van de HAS Expo gehouden, een digitale kennisexpositie om de expertise van HAS te presenteren. De HAS Expo volgt het HAS Year Event op en past bij de fase waar de onderwijsinstelling zich in bevindt: de ontwikkeling van hogeschool naar expertisecentrum.

De sector agro, food en leefomgeving staat voor een grote maatschappelijke uitdaging: de zorg voor voldoende vers, veilig, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, bereikbaar voor een snel groeiende bevolking. Via onderwijsprogramma’s leren studenten de kennis en vaardigheden om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan deze maatschappelijke uitdaging. Dat begint al tijdens hun studie met onderwijsprojecten, stages, minors en als sluitstuk hun beroepsopdracht (BO): een betaald afstudeeronderzoek voor het werkveld.

95% Beroepsopdrachten (BO’s) door ondanks corona

Extra bijzonder dit jaar was dat in februari het grootste aantal BO’s ooit tegelijk startte, namelijk 210 BO’s. Aan deze BO’s werkten bijna 660 afstuderende studenten van de vestigingen in Den Bosch en Venlo. Toen de coronacrisis uitbrak, werd in eerste instantie ál het onderwijs stilgelegd. Dankzij de flexibiliteit van de studenten, lectoren, projectleiders, BO-coördinatoren en bedrijfsadviseurs én het vertrouwen van het werkveld, lukte het uiteindelijk om 95% van de BO’s toch door te zetten. Vestigingsdirecteur van HAS Hogeschool in Venlo Mariëlle Geelen zegt hierover: “Vanaf half maart zag de wereld er ineens anders uit, ook voor de HAS Hogeschool, haar medewerkers en studenten. Het was wel even spannend: gaat het ons lukken de overstap van fysiek naar online onderwijs te maken? Kunnen we studievertraging bij onze studenten voorkomen? En kunnen onze afstudeerders door met hun projecten en deze zomer hun diploma in ontvangst nemen? Dankzij een enorme inspanning van alle betrokkenen is dit gelukt. Ik ben enorm trots op de wijze waarop we - medewerkers, studenten, opdrachtgevers, partnerbedrijven en alle anderen die ons ondersteund en geholpen hebben - dit samen voor elkaar gekregen hebben.”
Hieronder worden drie BO-projecten van studenten aan de HAS in Venlo uitgelicht.

GROOOW

Studenten Toegepaste Biologie (Djailey Gruijters en Julian Pijls) en Tuinbouw en Akkerbouw (Tijmen Buijssen) met lector Judith van de Mortel als projectleider en in samenwerking met Wageningen University onderzoek naar een bodemverbeteraar die het watervasthoudend vermogen van de bodem en mogelijk ook de beluchting verbetert. Ook kan de bodemverbeteraar zorgen voor een betere geleiding en minder verdichting van de bodem. Dit biedt kansen voor dijkversterking en in de aardappelteelt.

Zuivel van Nu

Uitgevoerd voor melkveebedrijf Brosa in Velden door studenten Bedrijfskunde Agri-foodbusiness (Mark Leeijen) en Food Innovation (Nikki de Jong en Femke van Raaij). Brosa verzuivelt en vermarkt een deel van hun melk zélf, onder de naam Zuivel van Nu en het project richtte zich op een breed onderzoek naar kansen voor verdere groei van de eigen verwerkte melk: mogelijke nieuwe afnemers, concepten ter inspiratie voor nieuwe afnemers, het in kaart brengen van de wensen van de consument op gebied van CO2, duurzaamheid en verpakking, maar ook: hoe moet een nieuwe productieruimte eruit zien en welke investering is dan nodig?

De Römer

Studenten Dier- en veehouderij (Iris Swinkels en Maxime Pals) en Toegepaste Biologie (Jolie Swaan, Céline Haring) gingen voor geitenhouderij de Römer - bekend onder de naam Frank’s Farm – aan de slag met big data. Frank’s Farm verzamelt namelijk continu gegevens van individuele geiten over voeropname en lactatie. In het project ontwikkelden de studenten een handleiding om deze gegevens bruikbaarder te maken voor analyses. Daarnaast onderzochten ze aan de hand van data of Frank’s Farm krachtvoer kan besparen en de lactatietijd kan verlengen.

Meer weten over de verschillende BO’ s die de afgelopen tijd in Limburg gedraaid hebben? Bekijk de Guided Tour op de HAS Expo waar Marc Pruijssers en Annemarije van Hoek van de vestiging in Venlo erover vertellen.

Op de HAS Expo kan je via een digitale expositie van BO-posters zien aan welke andere BO’s de 4ejaars studenten de afgelopen maanden hebben gewerkt.

Guided Tours en HAS-talkshow

De HAS draagt ook zelf actief bij aan de eerder genoemde maatschappelijke uitdaging. Lectoren, docenten en bedrijfsadviseurs zetten bijvoorbeeld in samenwerking met bedrijven en instellingen onderzoeksprogramma’s en advies- en productontwikkelingstrajecten op. Centraal staat daarbij een integrale aanpak en samenwerken in multidisciplinaire teams. Bekijk de Guided Tours en de HAS-talkshow om hier meer over te ontdekken.

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met HAS Hogeschool?

Neem contact op met Ingrid Geurts

Gilde opleidingen: de chef-kok van de toekomst

Dutch Cuisine lanceert met Gilde Food & Hospitality College haar nieuwste campagne voor het onderwijs, de Chef-kok van de Toekomst. In een tijd waarin we voor grote uitdagingen staan heeft Dutch Cuisine enthousiaste mensen nodig die het verschil maken. Studenten met een frisse blik en nieuw inzichten, die verrassen, heerlijk laten eten en culinair en duurzaam eten onlosmakelijk aan elkaar verbinden.

De smaak van de streek

André Duijghuisen van Gilde Opleidingen en projectleider van FoodLab Limburg: “In onze regio Limburg is een groot aantal fantastische streekproducten beschikbaar: groenten, fruit, stroop, kaas, bier, vis en vlees. We maken de studenten bewust van de herkomst van het product: wat is ermee gebeurd, hoe ga je het bereiden, welke combinaties kun je toepassen. We leren hun speciale bereidingstechnieken en specifieke vaardigheden die als kok van de toekomst nodig zijn in het bedrijfsleven. We vinden dat onze studenten alle producten goed moeten kunnen herkennen en bewerken op basis van opgedane kennis. Zelf experimenteren met het begrip Limburgse vlaai. Dit en nog veel meer leren zij bij de niveau 4-opleiding Gespecialiseerd Kok (Dutch Cuisine).”

Experimenteren

Als aankomend gespecialiseerd kok is het belangrijk om kennis te hebben van Patisserie om culinaire nagerechten te kunnen ontwikkelen. Hij werkt ideeën uit in termen van een recept, probeert zelfontwikkelde en door anderen ontwikkelde recepten uit en beoordeelt deze. De gespecialiseerd kok maakt combinaties van smaakprofielen of vervangt ingrediënten in nieuwe recepten. Dat is experimenteren!

De opdracht

Opdracht voor de studenten was om een eigen Limburgse vlaai voor minimaal 6 personen te ontwikkelen. De vlaai moet traditioneel gemaakt zijn, maar een modern jasje krijgen én een verse vulling van het seizoen. De presentatie vond plaats op dinsdag 7 juli 2020 bij Hoeve De Bogaard in Geijsteren van Jan en Anita Cremers, een van de leerbedrijven van Gilde Opleidingen.

Michel Bennet uit Venlo maakte een appelvlaai. Joost Gerissen uit Neer presenteerde een aardbeientaart met gele room en luchtige bodem. De schuimvlaai met rabarber, vlierbessen en aardbeien was van Lyloe Oberndorff uit Steyl. Jordy Jaspers uit Steyl ontwikkelde een eigen aardbeienvlaai, waar Sarah Pirlo uit Venray een citroen schuimvlaai presenteerde. Rens van Straaten uit Boxmeer creëerde een vlaai met citroen, frambozen en bloemen.

Bekijk de video om het resultaat te zien.

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met Gilde Opleidingen?

Neem contact op met André Duijghuisen

Maastricht University: gezonde voeding als basis voor innovatie

Zeven groepen studenten van de opleiding Health Food Innovation Management op de campus in Venlo kregen de opdracht een gezond(er) voedingsproduct te ontwikkelen. Dit resulteerde in innovatieve concepten en producten die ons een inzicht geven in wat gezonde voeding in de toekomst kan zijn.

SnackMeOnTheGo

door Mattia di Antonio, Pilar Krengel, Tom Marx en Huy Tra

SnackMeOnTheGo is de ideale 4 uur-snack voor de drukke zakenman. SnackMeOnTheGo is gemaakt van haver en havermeel en heeft als zodanig een cholesterol verlagend effect.

Het product bestaat uit drie onderdelen: cacao sticks en 2 dips: een zoete abrikozenjam en een hartige hummusdip. Consumenten kunnen dus zowel de zoete als de hartige trek stillen.

Geen bestek nodig en geen geknoei tijdens het eten, dus handig en efficiënt om tijdens het werk te consumeren.
Omdat de snack veel vezels bevat en een bron van eiwitten is vult de snack voldoende, maar voorkomt ook overconsumptie voor de avondmaaltijd.

De cilindrische verpakking past goed in een koffertje en is stevig, zodat het product niet kan breken. In de cilinder bevinden zich de 2 dipcompartimenten die uitgevouwen kunnen worden voor consumptie.

TagliOnion van PastaPeels

door Joëlle van Wissen, Simone Borm, Minke ter Hedde, Daphne Groot en Marit Aardema

PastaPeels zijn heerlijke, gezonde én duurzame pastaproducten gemaakt van uienschillen. Het eerste PastaPeels product is TagliOnion: een pasta in de vorm van tagliatelle. Deze pasta is gemaakt van volkoren bloem, uienschillen en wat olijfolie. Daarmee is het 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten. De smaak en textuur is vergelijkbaar met reguliere pasta, maar is gezonder. De uienschillen zijn een bron van quercetine, een antioxidant die beschermt tegen oxidatieve stress in het lichaam. De voedingsvezels van TagliOnion zorgen sneller voor een verzadigd gevoel. Het product kan met een saus naar keuze worden gegeten. TagliOnion: less waste, better taste!

Power Pancakes

door Yoanna Velinova, Lisa Ceroni, Esther Wilms en Dogan Basoglu

Power Pancakes is een snack die perfect is voor, tijdens en na de sporttraining. Er is een pancake voor ieder moment, met specifieke ingrediënten, zoals bietensap, kurkuma en pure chocolade, waarmee je het maximale uit je training kunt halen.

Alle pancakes bestaan voornamelijk uit tofu en boekweitbloem. Daarmee zijn ze eiwitrijk en arm in verzadigd vet en natrium. Het product bevat alleen natuurlijke suikers uit dadels en bananen en ook alleen natuurlijke kleurstoffen. Het is vegan, gluten- en lactosevrij, zodat meer mensen ervan kunnen genieten!

De pre-training pancake geeft energie en bereidt je lichaam voor op de training, waarbij de pancake tijdens de training je energie op peil houdt. De post-training pancake verfrist en draagt bij aan spiergroei, dankzij de eiwitten.

L'OATS

door Sebert Dirix, Eline Swolfs, Berend Michels en Elia Seldeslachts

L'OATS biedt consumenten een heerlijk, voedzaam en toch snel ontbijt. Het product is erg gemakkelijk te maken en bevat haver, pompoenpoeder en inulinevezels. Die ingrediënten ondersteunen een gezonde levensstijl en helpen de dag goed te starten.

L'OATS geeft ook om de planeet. Daarom zijn de producten ook duurzaam: er wordt alleen met seizoensgroenten gewerkt die lokaal worden geproduceerd en gedistribueerd. Alle partners zijn in België gevestigd, voor maximale kwaliteit en een minimale ecologische voetdruk. De verpakking bestaat uit 100% gerecycled karton. Het deksel kan gebruikt worden als maatbeker voor je oats, melk of andere vloeistof. Het deksel is de ideale portie en daarmee is het makkelijk om het ontbijt te bereiden en gezonde gewoonten vol te houden.

L’OATS bevat weinig suiker en vet en daardoor minder calorieën dan reguliere producten en juist meer vezels. L'OATS vindt het belangrijk om pure ingrediënten aan te bieden en produceert volledig plantaardig en vrij van eieren, melk, soja, pinda's, noten en andere allergenen.

Fermentico: een verfrissend drankje van fruitschillen

door Renee, Inge, Lianne en Merel

Om verspilling van voedsel tegen te gaan, bedachten de studenten een verfrissend drankje gemaakt van fruitschillen, genaamd Fermentico. Het gefermenteerde drankje bestaat uit water, fruitschillen, rietsuiker en Bifidobacterium lactis. Dat laatste probioticum is toegevoegd om een extra gezondheidsvoordeel op te leveren. Er zijn 3 smaken: appel/citroen, sinaasappel/citroen en ananas.

FabaFoam: een volwaardig alternatief voor dierlijk eiwit

door Maud Vandenbossche, Eloïse Jennes, Bente Relou en Iris van Zoelen

FabaFoam is een schuimig plantaardig alternatief voor eiwit, gemaakt van aquafaba, het kookwater van kikkererwten. Dankzij de praktische aerosol verpakking kan het product in enkele seconden worden bereid tot geklopt eiwitschuim.

De studenten signaleren in de markt een gebrek aan een product dat alle eigenschappen en voordelen van eieren heeft: binden, emulgeren, hydrateren en opschuimen. Vooral die laatste eigenschap ontbreekt in bestaande eiwitvervangers. FabaFoam is daarom een perfect ingrediënt voor gerechten als banket, omeletten, pannenkoeken of meringues.

Het kookwater van kikkererwten wordt nog veelal als afvalproduct beschouwd, maar vormt samen met proteïne uit erwten een net zo voedzaam alternatief voor eiwit. Xanthaangom en wijnsteen zijn toegevoegd voor meer stevigheid.

Shiitake Biltong

door Daniel van den Brand, Joep van den Broek, Bernadette Conrads, Art Muijsenberg

Zin een hartige snack om door de dag te komen, maar je wilt het wel gezond of vleesvrij houden? Dan is Shiitake Biltong misschien wel de ideale oplossing voor jou! Het biedt een gezond en plantaardig alternatief voor conventionele vleessnacks, maar behoudt de vlezige textuur en de hartige smaak. De traditionele Zuid-Afrikaanse snack heruitgevonden, perfect tijdens sportactiviteiten, drukke werkdagen of een avond thuis met vrienden en een ijskoud biertje.

Shiitake Biltong is 100% plantaardig en rijk aan vezels, vitamine D en B6, laag in verzadigd vet en suiker, wat gezond is voor darmen en hart en vaten. Dankzij de eiwitten ondersteunt het snel herstel van de spieren na sportieve inspanning.

In vergelijking met veeteelt is met de biologische teelt van shiitake paddenstoelen minder broeikasgassen, water- en landgebruik gemoeid, wat een besparing tot 98% kan opleveren. Het product is verpakt in biologisch afbreekbaar plastic. Grootschalige productie is mogelijk met relatief eenvoudige technologie, aangezien de verwerking primair in een oven plaatsvindt. Alleen de speciale kruidenmix wordt toegevoegd aan de shiitake. Teelt kan overal ter wereld plaatsvinden. Daarmee combineert Shiitake Biltong de traditionele Zuid-Afrikaanse smaak met een eigentijdse ecologische footprint!

Bekijk de video hier:

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met Maastricht University?

Neem contact op met Cassandra Monster

CITAVERDE: toegepaste oplossingen voor de sector

Innovatieve mestscheiding

door Bart Derks en Wout van Dommelen

Studenten Bart Derks en Wout van Dommelen werken sinds november 2019 mee aan MiNo, een mestband die mest en urine bij de bron scheidt. Varkensboer Michiel Nooijen is sinds 2010 bezig met de ontwikkeling van deze afvoerband.

MiNo is een afvoerband die schuin afloopt, waardoor de urine direct van de mest afloopt. Hierdoor kan er geen reactie plaatsvinden tussen het ureum in de urine en de mest, waarbij normaliter ammoniak ontstaat. Nooijen heeft het systeem in 2010 uitgewerkt. In 2011 draaide het prototype op zijn bedrijf. Daarna lag een aantal jaren zijn focus op andere zaken. In 2018 pakte hij de draad weer op, nadat er discussie ontstond over de werking van luchtwassers.

Vanaf november 2019 zijn de twee studenten uit Citaverde Horst bij dit project betrokken. Zij onderzoeken sindsdien hoe de stal het beste ingericht kan worden, om MiNo zo goed mogelijk te laten werken. “We kijken goed naar hoe het systeem werkt en in elkaar zit. Vervolgens kijken we op welke manier we dit systeem het beste in de stal kunnen verwerken.” aldus student Wout van Dommelen. Medestudent Bart Derks vult hierbij aan dat het natuurlijk gedrag van het varken een cruciale rol speelt: “Een varken is een heel slim dier, maar als een varken zich niet op zijn gemak voelt, gaat hij op de verkeerde plek mesten.”

Nooijen verwacht dat zijn systeem in de toekomst bij veel meer boeren te vinden is, aangezien bronaanpak een oplossing kan leveren voor de stikstofproblematiek die zich op dit moment afspeelt in Nederland. “Het voordeel van dit systeem is dat er geen ammoniak ontstaat, omdat de urine en de mest al bij de bron gescheiden wordt. Bijkomend voordeel is dat je twee zuivere producten creëert, die je weer apart kunt vermarkten.”
Waarom er niet eerder aan deze oplossing gedacht is, is volgens Nooijen simpel te verklaren: “We hebben als boeren nooit eerder naar bronaanpak gekeken. We zijn altijd aan het dweilen geweest met de kraan open. Maar als je zorgt dat er niet gemorst wordt, hoef je niet te dweilen.”

Duurzame vegaburger

Studenten van het MBO maakten kennis met het begrip duurzaamheid in de aanloop van het foodfestival op 6 en 7 februari 2020 tijdens de open dagen van het CITAVERDE College Roermond. Onder leiding van herborist Marijke Stokking maakten zij een vegaburger.

Groen schoolplein

Over een tijdje wordt het schoolplein van CITAVERDE Nederweert getransformeerd van een stenen plein naar een natuurlijk groene omgeving. Met waterdoorlatende verhardingen, wadi’s met planten, infiltratiekratten, infiltratieplaten, een sedumdak en andere voorzieningen zorgen we ervoor dat regenwater in de bodem zakt en niet in het riool verdwijnt. Verder kunnen er onderwijsactiviteiten gegeven worden en krijgen leerlingen (beschutte) plekken waar zij kunnen pauzeren.

Een groen plein draagt positief bij aan de gezondheid en leerprestaties van kinderen en heeft een gunstig effect op de vitaliteit van leerlingen en medewerkers. Verder komt het nieuwe schoolplein tegemoet aan het veranderende weer als gevolg van klimaatverandering. Er zijn langere periodes van droogte en regenbuien zijn heviger.

Er is rekening gehouden met het buiten kunnen organiseren van onderwijsactiviteiten. Ook is er ruimte om reguliere lessen buiten te gegeven. Daarnaast krijgen leerlingen de bouwfases te zien, wat mee wordt genomen in de lessen, zodat zij kennismaken met andere manieren van waterbeheer die passen in de huidige tijd.

In dit project wordt samengewerkt met Waterklaar, een kennisnetwerk waarin de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, het drinkwaterbedrijf en Waterschap Limburg participeren. Voor dit project – wat perfect past binnen de groene visie van ons onderwijs – heeft CITAVERDE een subsidie ontvangen van de gemeente Nederweert.

Regional Skills Lab

Op 30 juni is de stand van agrobusiness-project Regional Skills Labs geopend op Landesgartenschau (LaGa) in het voormalige mijngebied Kamp-Lintfort, de Duitse tegenhanger van de Floriade in Venlo. Daarbij waren medewerkers van de betrokken Duitse en Nederlandse onderwijsinstellingen aanwezig, waaronder Cor Wijnands van CITAVERDE College. Het doel is om technische innovaties te ontwikkelen voor de land-, tuinbouw- en verwerkingsbedrijven en potentiële medewerkers te werven voor groene beroepen. De LaGa is dagelijks open tot 11 oktober.

foto: Norbert Prümen

Agroleeft: een kennismaking tussen student en bedrijf

Binnen het project Agroleeft zijn er de afgelopen vijf jaar talrijke activiteiten ontwikkeld waarbij studenten en bedrijfsleven samen leren, samen werken en samen leven. Dat is zowel voor de student als het bedrijf interessant, want het biedt de mogelijkheid om kennis maken met een potentiële werkgever c.q. medewerker. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Sjors Colbers, stagiair én planner bij BASF.

Sjors vond het op zijn zeventiende, na het afronden van zijn middelbare schoolperiode, wel mooi geweest met vijf dagen per week in de schoolbanken zitten. Vanuit thuis heeft hij de passie voor de agrosector meegekregen. Hij koos voor een BBL-opleiding, waarbij hij vier dagen werkt en één dag in de week naar school gaat.

Bij de zoektocht naar een geschikt bedrijf kwam hij uit bij BASF. Hier werkte Sjors de eerste twee jaar in de gewasverzorging. Na twee jaar werd hem gevraagd om een ervaren medewerker te ondersteunen met werkzaamheden rond het inrichten en ruimen van kassen en afdelingen. Daar werd gezien dat Sjors talent had voor plannen en organiseren. Na een interne sollicitatieprocedure kreeg hij de kans om aan de slag te gaan als planner.

“Het was fijn dat ik van mijn praktijkbegeleider deze kans en het vertrouwen kreeg om me deze nieuwe functie eigen te maken”, vertelt Sjors. “In deze nieuwe functie combineer ik kantoorwerk met werk in de kas. Ik ben dagelijks bezig met mensen én planten, dat is voor mij ideaal.”

Sjors is in zijn functie medeverantwoordelijk voor de tomatenkas. Hij maakt planningen en stuurt zo’n 25 mensen aan in de gewasverzorging. Sjors krijgt bij BASF de kans om te groeien, door begeleiding en eventueel opleidingen in te toekomst. Dit maakt het een fijne werkgever waar Sjors de komende tien jaar nog wel wil blijven. “BASF blijft groeien, er blijven uitdagingen en elke dag is anders. Ik blijf dus nog wel even”, aldus Sjors.

Het advies van Sjors aan praktijkbegeleiders: “Zorg dat je goed luistert naar de BBL-er of stagiaire. Wat wil diegene? Bied de mogelijkheden en het vertrouwen om iets nieuws te proberen. Op deze manier geef je jonge talenten de kans om te groeien. Studenten raad ik aan om te kiezen voor een bedrijf dat ze écht leuk vinden. Doe praktijkervaring op, luister goed naar je praktijkbegeleider en zorg dat je veel leert. Durf ook aan te geven wat je wil leren of ontdekken binnen een organisatie. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen groei.”

Meer verhalen lezen? Ga naar het boekje Agroleeft. 

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met Citaverde?

Neem contact op met Marcel Creemers

Zuyd: oplossingen voor het cheftekort

In de laatste editie van de Foodservice minor van Zuyd Hotel Management School Maastricht stond het verwachte personeelstekort onder Nederlandse chefs centraal. In 2025 zal het tekort aan Nederlandse chefs bijna 18.000 zijn, zo wordt geschat. Bij deze chefs is er een opkomst van toenemende tijdsdruk, gebrek aan inspiratie voor vegan gerechten en een grote vraag naar gemak.

Tien Tribes, groepjes van 4 studenten, bedachten hiervoor diverse oplossingen, zoals een Dark Kitchen en BAPOATS.

BAPOATS

Het groepje studenten ‘Road to Oat’ ontwikkelde het concept BAPOATS. Een borrelhap bestaande uit drie rijkelijk gevulde Aziatische mini bao’s met gemarineerde Pulled Oats, dat binnen een handomdraai op tafel staat. De bao’s hebben alle drie een unieke kleur (rood, geel en groen) met bijbehorende smaak: teriyaki, zoetzuur en spicy. Het is een gemakkelijke, verrassende creatie voor chefs waarmee ze herinneringen en genot van de gasten kunnen triggeren en ondersteunen in het maken van een bewuste keuze. BAPOATS: lekker, verrassend, innovatief, goedkoop en by the way it’s vegan.

Dark Kitchen

Het Dark Kitchen concept speelt in op de huidige foodservice industrie door een keuken te creëren die alleen levert aan de online bestellende consument. Er is geen fysieke plek om te kunnen dineren, maar verschillende restaurants kunnen gebruik maken van één en dezelfde keuken. Het idee van een dark kitchen bestaat al in andere landen, maar het unieke concept van familiemaaltijden is nieuw in Maastricht en na uitgebreid onderzoek lijkt het ook nieuw in Nederland.
In deze opzet worden in beginsel drie restaurants bediend vanuit de Dark Kitchen. Een van de restaurants biedt gezinsmaaltijden, zoals een lasagne voor meerdere personen met een salade. Het idee is dat het voor gemak zorgt bij gezinnen die gezond en samen willen eten.

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met ZUYD?

Neem contact op met Claire Souren

Fontys GreenTechLab: agro en techniek komen samen

Project: Fijnstofmeetstation voor burgers

Max, afstudeerder IPO bij het GreenTechLab, heeft een fijnstofmeetstation ontworpen speciaal voor consumenten. Dit prototype bestaat uit een waterdicht omhulsel, een LED-strip waarop een indicatie van het fijnstofniveau te zien is, een GPS om de precieze locatie te bepalen en natuurlijk een fijnstofsensor. Dit project genaamd 'Burger Snuffel Netwerk' loopt nog tot en met december. In de komende fase worden een aantal stations geproduceerd en getest. Meer weten? Mail naar info@greentechlab.nl

Minor: High Tech Agricultural Systems

In de periode tussen februari en juli dit jaar vond de minor High Tech Agricultural Systems plaats, een samenwerking tussen de Fontys en de HAS in Venlo. Een groot aantal coaches, experts en docenten was betrokken en de organisatie was in handen van het GreenTechLab.

Eenentwintig studenten van verschillende oorsprong hebben hieraan deelgenomen. En met oorsprong wordt niet alleen de studierichting maar ook het land van herkomst bedoeld! Studenten vanuit de vakrichtingen biologie, mechatronica en ook werktuigbouwkunde uit Nederland, Mexico, Zuid-Korea en Griekenland hebben daadkrachtig aan hun projecten binnen de minor gewerkt.

Deze minor staat voor een synergie tussen biologie en techniek, die in de agro-wereld vaak gezocht wordt en tot innovatieve toepassingen leidt. Zo hebben de studenten aan projecten gewerkt zoals het lokaliseren en tellen van boomkikkers middels sensoren gewerkt en een robot die rijpe pompoenen zoekt, afsnijdt en transporteert. Verder heeft een groep zich bezig gehouden met het detecteren van een stikstoftekort bij paprikaplantjes. De laatste groep heeft met een camerasysteem ervoor gezorgd dat een kalverbedrijf precies weet waar in de stal zich welk kalf bevindt.

De minor is ondertussen afgerond en de studenten hebben heel goed werk geleverd, terwijl zij natuurlijk ook met de omstandigheden rond het coronavirus te maken hadden!
Vanaf september 2020 begint de minor High Tech Agricultural Solutions, waarin de techniek meer wordt benadrukt.

Wil je in contact komen met studenten of ook samenwerken met Fontys GreenTechLab?

Neem contact op met Marcel Roosen

bronnen: HAS Hogeschool, Maastricht University, CITAVERDE College, Gilde Opleidingen, Fontys GreenTechLab, Zuyd Hotel Management School Maastricht

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.