Nieuws

Limburgse telers vullen kas met tropische papaja

1610 x bekeken

Wat begon met een testopstelling bij Wageningen University is nu een kas in Wellerlooi met duizenden meloenbomen, waaraan de tropische papaja groeit. Vier Limburgse telers, normaal actief met trostomaten, paprika's en komkommers, exploiteren samen deze eerste commerciële kaspapaja's van Nederland. Daarmee is er een alternatief voor de ingewikkelde en milieubelastende logistieke operatie van de import van de tropische vrucht.

Avocado, papaja en mango

Welk tropisch fruit is kansrijk in de kassen van Nederlandse glastuinbouwondernemers? Met die vraag startte de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research een onderzoek naar de teelt van avocado, papaja en mango. Uit die drie gewassen bleek de papaja op korte termijn, de meeste potentie te hebben. Een papaja is de vrucht van een zogenoemde meloenboom en wordt vooral geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De vrucht groeit direct aan de stam, onder een blad.

Vier telers van de Venlose telersvereniging Sunfresh waren betrokken bij het onderzoek van Wagening University en besloten de stap te wagen zelf te telen. In de kas van Weyers in Wellerslooi werd allereerst gestart met 1 hectare meloenbomen in pot. Dat is inmiddels uitgebreid naar twaalfduizend bomen op 4 hectare, waarvan sinds afgelopen najaar geoogst wordt. In de zomer geven de bomen zo'n dertigduizend papaja's per week, in de winter ongeveer de helft. Om jaarrond te kunnen telen wordt gebruik gemaakt van belichting.

Duurzaam ondernemen

Het telen van een tropische vrucht op eigen bodem heeft een belangrijk milieuvoordeel. In een interview met AGF vertelt Roel Surminski van Weyers: "Het past bij deze tijd, waarin er veel aandacht is voor duurzaam ondernemen. Normaal komen de papaya's van de andere kant van de wereld. Met de Nederlandse teelt realiseer je een enorme reductie van de foodmiles en een efficiënter watergebruik. Ondanks dat we de kassen moeten verwarmen ziet het hele milieuplaatje er daarom erg positief uit. Daarbij hebben we in de Nederlandse kas, de mogelijkheid om het fruit naar klantwens eet-rijp te oogsten. Bovendien zijn we er tot op heden in geslaagd om geen pesticiden te gebruiken."

Toekomst

De ambitie houdt niet op bij de huidige omvang. "Natuurlijk wil je als teler dat het een succes wordt. Dat hier over tien jaar niet vier hectare staat maar tien keer zoveel," aldus teler Roy Steegh. De vruchten worden nu verkocht aan Duitse afnemers, maar de telers hopen ook voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse markt, waar de papaja nog minder bekend is.

Bekijk de beelden van de kas in de video van 1Limburg:

Reacties

Jev Kuznetsov op dinsdag 9 maart 2021 om 10:00

De 'duurzaamheids' claim van dit project is flauwekul. Een tomatenkas in NL gebruikt gemiddeld 300.000 (!!!) kuub gas per hectare / jaar voor verwarming. Dit is ook goed te begrijpen als je bedenkt dat de kassen van enkel glas voorzien zijn. Transport in zeecontainers (gekoeld) plus een klein stuk over de weg kost slechts een fractie van van de energie die nodig is om niet geisoleerde kassen warm te houden.

Commercieel gezien is dit verder een prima plan, maar ga alsjeblieft niet een 'groen labeltje' erop plakken zonder een gedegen onderbouwing van totale energieverbruik en broeikasgassen uitstoot.


Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.