Nieuws

Marc Cornelissen Brightlands Award voor Panos Kouris van Verturo

220 x bekeken

Op 20 januari 2021 werd op de Chemelot Campus in Sittard-Geleende de derde winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award bekend gemaakt. Panos Kouris van het bedrijf Vertoro was de gelukkige en hield daarmee de andere finalisten Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging en Dysmus Kisulu van Solar Freeze achter zich. Kouris wordt beloond met een geldprijs van 35.000 euro voor zijn bijdrage aan een duurzamere wereld.

De Marc Cornelissen Brightlands Award is een prijs voor startende ondernemers die een idee hebben waarmee ze kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. De prijs, vernoemd naar de Kerkraadse poolreiziger en duurzaamheidspionier die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte, wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Lignine uit houtresten en landbouwproducten

Winnaar Panos Kouris test met Vertoro in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus het omzetten van houtresten, landbouwproducten en papierafval in lignine. Deze vloeistof kan dienen als vervanger van vervuilende diesel in scheepsmotoren en als grondstof voor naftakrakers in plaats van fossiele olie. “De maritieme sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot”, aldus Kouris. “Als we de diesel vervangen door lignine zal die uitstoot dus sterk dalen én we hoeven geen olie meer op te pompen. Ik ben heel blij met de prijs. Met het geld kunnen we wetenschap nog dichter bij de maatschappij brengen.”

Wat Vertoro precies doet en hoopt te bereiken lees je in ons artikel waarin we spraken met Michael Boot, mede-oprichter en CEO.

Verliezend finalisten

De jury had ook alle lof voor de twee andere genomineerden: Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging. Kisulu wil met Solar Freeze betaalbare, gemeenschappelijke koelsystemen voor boeren op de markt brengen waarmee ze hun groenten en fruit langer kunnen bewaren. De mobiele koelingen moeten draaien op zonnepanelen, boeren kunnen per uur de koeling huren tegen lage kosten, is de bedoeling. De Jonge Klimaatbeweging draagt de duurzame stem van jongeren uit en verbindt deze stem via onder andere het opstellen van een klimaatagenda en transitieplannen en campagnes met politici, beleidsbepalers en het bedrijfsleven. Belangrijk, aldus de jury, dat de stem van de jonge generatie gehoord wordt. En reden om de organisatie een werkplek op de campus aan te bieden.

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.