Nieuws

Mobiele slachterij wint Het Beste Idee Van Varkensland

Ruud Pothoven is met zijn idee voor een mobiele slachterij uitgeroepen tot winnaar van Het Beste Idee Van Varkensland. Tijdens de finale op 28 mei 2019 ontving hij de prijs van juryvoorzitter Pieter van Hout. Het thema van deze editie was dierenwelzijn. Ideeën van finalisten varieerden van een nieuw milieuvriendelijker vloersysteem tot kunstgras in de varkensstal.

Samen met het publiek oordeelde de jury dat een mobiele slachterij goed in te passen is, schaalbaar is en snel impact heeft. Het is makkelijk te realiseren en verhoogt bovendien het werkplezier van de varkenshouder. Daarnaast had Pothoven ook het verdienmodel op een gedegen manier doorgerekend.

Tot aan het eind een stressvrij leven voor varkens

Samen met varkenshouder Ben Bruurs stuurde Pothoven zijn idee voor een volledig ingerichte mobiele slachterij in. Pothoven: “Met name voor biologische en kleinschalige varkenshouders is dit een aantrekkelijke optie. Zij zorgen voor een fijne leefomgeving, goed eten en veel buitenruimte en willen hun dieren tot het einde goed verzorgen. Maar juist het laatste stukje van het leven van hun dieren moeten ze uit handen geven en dat voelt niet goed,” zegt Pothoven. “Slachten op de boerderij, in hun vertrouwde omgeving, bespaart de dieren een stressvolle reis naar het slachthuis. Een mobiele slachterij zou dé oplossing zijn.”

Start realisatie mobiel slachthuis

Als winnaar ontving Pothoven een voucher om het idee tot verdere realisatie te brengen. Hij deed ook direct een oproep voor verdere financiering. Met de voucher krijgt het winnende idee de kans om volledig uitgewerkt te worden tot een implementeerbaar concept dat bijdraagt aan een verdere verbetering van de sector.

Van links naar rechts: Ben Bruurs en Ruud Pothoven (foto credits: Jarno Kraayvanger)

Bron: Het Beste Idee van Varkensland

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.