Nieuws

Multifunctionele landbouw verdubbelt omzet

128 x bekeken

De afgelopen vijf jaar is de Nederlandse omzet van multifunctionele landbouw (MFL) verdubbeld. In 2018 was de omzet 887 miljoen euro. Maar liefst 25% (13.500) van het totaal aantal agrarische bedrijven in Nederland is actief in de sector.

Zorgboerderij grootste stijging omzet

Naast de akkerbouw, tuinbouw of veeteelt specialiseren veel Nederlandse agrariërs in maatschappelijke activiteiten, zoals zorglandbouw, kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, natuurbeheer en/of recreatie. Vooral de boerderijverkoop maakt de meeste omzet met 271 miljoen euro, gevolgd door zorglandbouw (250 miljoen euro) en recreatie (221 miljoen euro). Ook kinderopvang (78 miljoen euro) en natuurbeheer (66 miljoen) doen het goed. De grootste stijging was te zien in de zorglandbouw, dat 155 miljoen euro meer omzet behaalde bij 15% meer zorgboerderijen.

Platform Multifunctionele Landbouw

De MFL boeren worden vertegenwoordigd door de LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. Samen met de LNV wil de organisatie de potentie van de MFL agrariërs vergroten door knelpunten weg te nemen en meer ontwikkelruimte te creëren. Het ministerie stelt vanaf vandaag het Platform Multifunctionele Landbouw in.

Bron: Nieuwe Oogst

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.