Nieuws

Nieuwe businessideeën gepitcht aan Limburgse agrofoodprofessionals

253 x bekeken

Studenten van de HAS Hogeschool kunnen tijdens hun studie kiezen voor de minor Ondernemen & Innoveren. Binnen deze minor leren ze onder andere hoe ze een nieuw business idee kunnen pitchen, bijvoorbeeld door te oefenen met Limburgse agrofoodprofessionals. Onlangs kwamen ondernemers en studenten samen op de parkeerplaats van Brightlands Campus Greenport Venlo en in een heuse Dragons' Den om te praten over innovatieve concepten voor de agrofoodsector.

Een businessplan uitwerken

In de minor die afgelopen najaar plaatsvond werkten dertig studenten gedurende tien weken een eigen businessplan uit. Docent Esther Vennekens legt uit: “Aan het begin van de minor komen de studenten elk met drie ideeën die ze wel in de markt willen zetten. Ook kunnen ze contact leggen met een bedrijf om voor hen een vraagstuk uit te werken gericht op new business. De weken daarna gaan ze die ideeën en vraagstukken verder verkennen. Op basis daarvan kiezen ze er één uit waarvoor ze een compleet businessconcept uitwerken op basis van het businesscanvasmodel.”

Showmomenten

“Er zijn twee belangrijke showmomenten”, vervolgt Esther. “De eerste is de elevator pitch. Normaal gesproken houden we die in de Innovatoren in Venlo. We stappen letterlijk met een student in de lift en in de 39 seconden die de lift erover doet om naar de hoogste verdieping te gaan pitcht de student zijn of haar businessidee. Nu kon dit vanwege de coronaregels niet, dus pakten we het iets anders aan. We deden een parking pitch: de student liep van de parkeerplaats naar Villa Flora dat naast de Innovatoren ligt en pitchte zijn of haar idee aan een ‘voorbijganger’."

Dragons' Den

“Het tweede showmoment is de Dragons’ Den. Deze hielden we dit jaar voor het eerst. De studenten mochten tijdens deze bijeenkomst hun plannen presenteren aan een panel van zeven ondernemers: Corine Fleuren (Fleuren Boomkwekerij), Jos Tholen (Agrifirm), Jeroen Rondeel (Blue engineering), Merijn Luijkx (Rabobank), André Boudewijns (ABC Tractors), Marcel Verdellen (Satori Holland) en Funs Ebus (Ebus Planten). In 10 minuten konden ze ontdekken hoe hun idee in het werkveld viel en waardevolle feedback ontvangen. Zowel de studenten als de professionals waren aan het eind van de dag een ervaring rijker en gingen geïnspireerd naar huis.”

Gewasbescherming

Een van de deelnemende studenten was Youri Timmermans, student Bedrijfskunde en agrifoodbusiness. Hij vertelt over zijn ervaring: "Ik had al een hele tijd een idee met betrekking tot gewasbescherming in mijn hoofd dat bijdraagt aan het verbeteren van voedselveiligheid, het beperken van emissievormen bij het uitvoeren van gewasbescherming en dat bijdraagt aan een circulaire landbouw. Binnen de minor kreeg ik de kans voor het eerst met dit idee aan de slag te gaan. Ik vond het echt geweldig, ik heb enorm veel geleerd en ontdekt wat mijn unique selling points zijn en op wie mijn idee impact kan hebben."

Meer informatie is te vinden op de website van de HAS Hogeschool.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.