Nieuws

Nieuwste LED-technologie inzet bij jaarrond aardbeienteelt

321 x bekeken

Kan nieuwe technologie in LED belichting een stabiele, kwalitatieve jaarronde productie van aardbeien in West-Europa mogelijk maken? Over die vraag gaan de partijen Fragaria Innova en Signify Horticulture zich de komende tijd buigen. In een omvangrijk tweejarig onderzoeksprogramma slaan ze de handen ineen om tot een nieuw teeltconcept voor de belichte aardbeienteelt te komen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Samenwerking staat centraal in de recent ondertekende overeenkomst tussen beide partijen. Aardbeientelers willen al langer het productieseizoen onder glas verlengen en hopen dat nieuwe LED-technologie hierin een rol kan spelen. Niet om volume te creëren, maar om smakelijke, gezonde en aantrekkelijke aardbeien aan te kunnen bieden in de periode tussen 1 november en 1 april. Dat betekent een vlakke jaarronde productie met veel smaakverbetering en zo min mogelijk teeltwisselingen.

Fragaria Innova

Het afgelopen jaar verenigden ambitieuze en vooruitstrevende aardbeientelers- en kwekers zich in het partnerschap Fragaria Innova. Binnen de doelstelling een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel voor de telers te realiseren, werden twee focuspunten geformuleerd: telen onder licht en plantgezondheid. Hierbij zijn co-creatie en innovatie met strategische partners voor Fragaria Innova van groot belang. “Wie niet kan delen, kan zeker niet vermenigvuldigen,” is de mening van Marcel Dings, medeaandeelhouder van Fragaria Innova.

Signify

De ideale partner voor Fragaria Innova werd gevonden in Signify Horticulture. Signify, eerder bekend als Philips Lighting, produceert verlichting voor onder andere de high-tech glastuinbouw. Business leader Udo van Slooten vertelt hoe Signify voortdurend onderzoek doet naar jaarrond lichtrecepten voor verschillende gewassen. “Dat doen we het liefst zo dicht mogelijk bij de praktijk. In gesprek met de leden van Fragaria Innova werd al snel duidelijk dat onze onderzoeksvragen gelijk waren. Toen is besloten de krachten te bundelen.”

Innoveins

De samenwerking tussen Signify en Fragaria Innova is tot stand gekomen binnen Innoveins, een innovatieplatform op het kruispunt van plant en techniek op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Naast Fragaria Innova zijn hier nog vijf andere clusters actief op het gebied van zowel sociale (nieuwe vormen van samenwerken) als technologische (nieuwe productoplossingen) innovatie.

Bron: AGF

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.